Вівторок, 23 квітня 2024, 16:17
Повна версія сайту
;

Як повертається життя в села евакуйовані після вибуху складів поблизу Ічні

09:28 02.01.2019    Коментарі  
 

17 будинків придбали для людей, які втратили житло після вибухів ічнянських складів із боєприпасами. Про це повідомив голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник. 2 – в процесі оформлення. Гроші – з державного бюджету. На ліквідацію наслідків від вибухів Кабмін виділив 100 мільйонів гривень. Це більше, ніж вдалося підтвердити експертними актами, сказав Мисник. Входини люди зможуть справити на початку нового року, тоді ж відкриють школу у Дружбі. Вона – у сотні метрів від прохідної військової частини.

Пригадуємо хронологію подій - на що перетворилася 16 -кілометрова зона ураження навколо складів і як повертається життя в евакуйовані села. Ніч на 9-те жовтня. Перші повідомлення про вибухи на складах почали надходити до рятувальників о 3.20. Тоді ж люди самостійно намагалися вирватися із зони небезпеки. Пішки, на велосипедах та авто.

Катерина Скубан, жителька Ічні : "Воно таке летіло, ми одразу полякалися, я оцей халат наділа – і в погріб. А потім наче трохи притихло – і в гімназію. Любов Левенець, жителька села Августівка: " Я бігла, бігла, оцю пробігла вулицю усю. Снаряди рвуться, женуться за мною. Салюти! Я отуди в кущі впала, кози за мною. Серйозно, тут такий ад був".

В зону ураження потрапили Ічня та 30 населених пунктів в радіусі 16 кілометрів від складів, звідки лунали вибухи. Там живе близько 19 тисяч людей. Через півтори години після перших вибухів рятувальники розпочали централізовану евакуацію. Із 16-тикілометрової зони вивезли 12 з половиною тисяч людей. В області розгорнули 18 пунктів тимчасового перебування евакуйованих.

Ніжинець Андрій Гомуляк - учасник бойових дій. Після вибухів людей забирав до себе додому: "Я ось щойно забрав 20 чоловік. Переписав усі прізвища, щоб вони не вважалися по Ічні безвісти зниклими. І їх не відшуковували".

Наступного дня до домівок почали повертатися люди. У селі Августівка, в 500 метрах від арсеналу, 4 будинки були зруйновані повністю, ще 16 не підлягають ремонту. Серед місцевих жителів та військовослужбовців не було поранених та загиблих. Головною причиною вибухів на складах заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України Родіон Тимошенко назвав диверсію.

Згодом голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал сказав: вибуху на складах в Ічні передувало відключення мобільного зв’язку.

Міністр оборони України Степан Полторак 10 жовтня повідомив: найімовірніше, арсенал боєприпасів підірвали.

Від початку вибухів територію довкола арсеналу розміновували загалом 150 піротехніків. Завершили роботу 18 грудня. За цей час зібрали понад 100 тисяч снарядів та очистили 80 тисяч гектарів землі. На ділянках у лісі, просто під парканом арсеналу, знаходили артснаряди великих калібрів, зокрема від «Градів».

Тепер ходити тут безпечно, сказав перший заступник голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Олег Мельчуцький: "Пристрої, за допомогою яких здійснюється контроль якості, працюють на глибину до 6 метрів. Якщо щось є глибше, то це можливо - теоретично. Але практика показала, що жоден боєприпас на глибину понад 6 метрів не потрапив".

У перші тижні Нового року планують відновити роботу школи у Дружбі. Вона розташована у сотні метрів від прохідної військової частини. В результаті вибухів стояла без шибок і дверей.

Людям, які втратили житло або воно не підлягає ремонту, підшуковують будинки і квартири. 17 – купили за урядову компенсацію. 2 – в процесі оформлення.

Олександр Мисник, голова Чернігівської облдержадміністрації: " На сьогоднішній день є відмова 1-го жителя. Але це його власна відмова від придбання поки що житла. Але, я маю надію, що думка його зміниться і житло буде придбане".

Кілька підрядних організацій ремонтують будинки і квартири, які пошкодилися від вибухових хвиль. Якщо пошкодження підтверджені експертними актами, то це роблять за гроші з державного бюджету.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає