Четвер, 18 квітня 2024, 22:50
Повна версія сайту
;

«Доступні ліки» з 2019-го видаватимуть і за електронним рецептом

16:27 03.01.2019    Коментарі  
 

Чернігівська область вже отримала 6 мільйонів гривень для програми «Доступні ліки» на перший квартал 2019 року. Про це розповіли під час брифінгу присвяченому реалізації програми в області. Стартувала вона з січня 2018 року. Пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму або діабет ІІ типу, можуть отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою. 

Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА: «До переліку ввійшли 261 препарат, із цих препаратів 59 препаратів відпускаються безкоштовно, решта препаратів відпускається з доплатою».

На території області участь у програмі бере 181 аптека, зокрема – 18 міських. Перш за все намагалися забезпечити ліками аптечні пункти районних лікарень.

Проте не усіх заявлених в програмі препаратів є у наявності, говорить заступниця директора підприємства «Ліки України» Лариса Мартиненко: «Є такі препарати, які фірми внесли в реєстр «Доступних ліків», але на ринку України їх немає. На сьогоднішній день немає 29 препаратів. Це не наша вина, а фірм постачальників. Бо цих ліків немає на фірмах, вони їх задекларували, але на територію України вони не завозяться».

Для Чернігівської області на 2018 рік було передбачено 26 мільйонів 631 тисячу гривень. В перші місяці роботи програми кількість людей, які зверталися за безкоштовними ліками, була невелика. Коли ж наплив збільшився, в аптеках почали утворюватися черги. Тож в грудні в область надійшло додаткове фінансування.

Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА: «Наприкінці року згідно з постанови Кабінету Міністрів Чернігівська область отримала додаткові кошти на виконання цієї програми. Загальна сума, яку отримала і використала Чернігівська область на програму «Доступні ліки», 28 мільйонів 972 тисячі гривень. Це дало змогу виписати 655789 рецептів».

З наступного року, орієнтовно з квітня, пацієнтам почнуть виписувати і електронні рецепти, що дасть можливість отримувати ліки в будь-якій аптеці України не залежно від місця проживання.

Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА: «Для того, щоб отримати лікарський препарат в аптечній мережі, треба з’явитися на прийом до сімейного лікаря або дільничного терапевта, виписати рецепт – або в паперовому носії, або в електронному. Введення електронного рецепту не відміняє виписку паперового рецепту. Так складається, що деяким людям зручніше отримати паперовий рецепт, щоб він підійшов в аптечну мережу, яку він знає».

Перелік аптек, які беруть участь в реалізації програми, можна знайти на сайті «Доступні ліки».

Сюжет телеканалу "Дитинець"



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає