П'ятниця, 29 березня 2024, 14:40
Повна версія сайту
;

Водні трамваї, байдарки, плоти: Чернігів розвиватиме туризм на Десні

11:05 09.01.2019    Коментарі  
 

Місто Чернігів добре відоме туристам давньою історією та старовинними храмами. Міська влада сьогодні активно працює над збереженням цих пам’яток, але при цьому не забуває розвивати нові туристичні напрямки.

Начальник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук впевнений – щоб зацікавити туриста, потрібно оновлювати маршрути та вигадувати нові атракції. Сьогодні славетне місто будує великі плани на розвиток водного та подієвого туризму, адже Чернігів має всі складові для того, щоб збирати у себе туристів з усієї України.

– Почнемо з міських туристичних маршрутів. Які з них сьогодні користуються найбільшою популярністю серед відвідувачів Чернігова?

– Чернігів – це північна перлина нашої України. Ми маємо багато цікавих історичних локацій. Насамперед розвиваємо маршрути Дитинцем, де знаходяться автентичні церкви та цікаві музеї, а також Болдиними горами з їх монастирями, печерами та курганами, проводимо різноманітні екскурсії залежно від сезону, дедалі частіше презентуємо нашу історію за допомогою театралізованого формату – цей напрям є найбільш привабливим для туристів.

– Чи плануєте цього року розробку нових туристичних шляхів?

– Звісно, ми повсякчас над цим працюємо. Для того, щоб туристу було цікаво, потрібно систематично оновлювати маршрути та їх наповнення. Нам дуже зручно формувати насичені екскурсії, адже багато важливих історичних місць знаходяться саме в центральній частині міста – для нас це відкриває великий простір для комбінування і представлення різноманітного змісту того чи іншого туристичного маршруту. 

– Як розвивається туристична інфраструктура в місті? Чи вистачає її на ваш потік туристів?

– Останніми роками у нас простежується явне покращення рівня та кількості місцевих закладів харчування (особливо в центрі міста – вже є цілі алеї, де можна знайти заклад на будь-який смак). Влітку це виглядає дуже красиво, коли кожен заклад відкриває літню терасу просто неба вздовж бульвару. 

Якщо говорити про проблеми інфраструктури, то гостро стоїть питання нестачі готелів (особливо під час проведення якихось масштабних подій). Минулого року було багато ситуацій, коли туристам просто не вистачало місць. Це той напрям туристичного бізнесу, який нам потрібно розвивати.  

– Які туристичні проекти були реалізовані в місті у 2018 році, а які заплановані на 2019?

– У 2018 році велось капітальне будівництво та оновлення старої частини міста, відбулась реконструкція нашої центральної алеї, яка об’єднує Красну площу і Катерининську церкву. Зараз ми її називаємо “Арт-авеню”, там проводиться багато музичних, театральних та літературних заходів. Минулого року 21 вересня відбулося урочисте відкриття, під час якого виступало 250 учасників хору разом із оркестром. Було дуже велично! Після цього алея стала місцем, де скупчується головний трафік туристів та відпочивальників.

Також частково в нас була зроблена реконструкція центральної дороги Київ – Чернігів. Цей ремонт був дуже символічним, оскільки в’їзд до Чернігова з боку Києва має, напевно, найбільш урочистий вигляд в Україні завдяки панорамі, що відкривається на Катерининську церкву (напередодні Нового року вона отримала нову підсвітку, – ред.). Це завжди захоплює туристів. Зараз ця дорога відповідає найкращим європейським стандартам. Також у нас ведеться капітальне відновлення доріг у центральній частині міста, паралельно робимо велодоріжки та вирішуємо питання з пандусами.

У 2019 році ми плануємо провести реконструкцію Красної площі. Зараз там лежить бруківка ще з 1906 року. Ми б хотіли залишити її лише у пішохідній зоні площі, а на проїзній частині зробити нову асфальтовану дорогу. Також під час капітального ремонту плануємо підвести туди всі потрібні комунікації, оскільки на центральній площі проходять основні масштабні заходи міста, де збираються тисячі людей.

– Хочеться поговорити також про туристичну статистику. Як змінився туристичний потік у 2018 році?

– Щороку у високий туристичний сезон ми вивчаємо статистику та аналізуємо туристичні потоки, співпрацюємо з кафедрою маркетингу та досліджень Політехнічного інституту. Варто відзначити, що з кожним сезоном показники збільшуються. Про це свідчить також зростання надходжень від туристичного збору, хоч багато туристів зупиняються і в приватних закладах розміщення, які не сплачують цей податок. Проте відвідуваність закладів харчування, готелів та місцевих подієвих заходів однозначно свідчить про збільшення туристичного потоку. Якщо говорити про зовнішніх туристів, то найчастіше приїжджають відвідувачі з Білорусі, а серед внутрішніх туристів лідирують гості з Києва, Харкова, Сум, Славутича, міст Чернігівської області.

– Чи вдалося виконати завдання, які стояли перед містом у Програмі розвитку туризму минулоріч?

– Сьогодні ми працюємо згідно зі Стратегією розвитку туризму та промоції міста Чернігова на 2017-2021 роки. Щойно закінчився термін дії програми її виконання на 2017-2018 роки, та ми вже ухвалили нову Програму розвитку туризму та промоції міста Чернігова на 2019-2021 роки. Хочу підкреслити, що ми повністю виконали попередні цілі. Зокрема, у місті нарешті почав діяти туристично-інформаційний центр. Нова програма порівняно з минулою має більш розширені вектори розвитку. На її реалізацію ми заклали більше семи мільйонів гривень.

– Які саме розширені вектори має нова туристична програма?

– Цього разу ми звернули увагу на більшу кількість різних туристичних напрямків міста. Розробляли їх спільно з активістами, які долучилися до нашої роботи. Разом провели близько п’яти круглих столів. Акцент зробили на покращенні туристичних умов, а також встановленні туристичних вказівників, розробленні карт та сувенірної продукції. Уже відзняли один професійний проморолик і плануємо зробити ще два протягом цього року. Велику увагу маємо приділити стоянкам туристичних автобусів. Повторюсь, у своїй програмі розвитку туризму хочемо зачепити багато векторів. 

– У чому сьогодні вбачаєте найбільші проблеми розвитку туризму в Чернігові?

– У нас є досить перспективний напрям туризму, який ми вважаємо ще недостатньо розвиненим. Маємо прекрасну річку Десну, яка протікає через місто. Цього року вже була оновлена інфраструктура нашого центрального пляжу під назвою “Золотий берег”. Та нам би хотілося поблизу цієї локації зробити ціле містечко біля води, щоб розвивати наш водний, екстремальний, спортивний та сімейний туризм. Для цього маємо практично все. Головним завданням є розробка проекту, який був би актуальний для туристів протягом всього року, не обминаючи зимового сезону.  

Для реалізації цього проекту потрібно залучати інвестиції та будувати спеціалізовану інфраструктуру, яка б працювала саме для цього сегменту туризму. Тим паче, що наша місцевість дає змогу для розвитку багатьох атракцій: водні трамваї, байдарки, сплави на плотах. Малий туристичний бізнес міста потенційно готовий до цієї справи, у перспективі ми б хотіли об’єднати всі локації, щоб надавати якісний туристичний продукт.

– Поки що Чернігів найбільше славиться своїми історичними пам’ятками. Як зберігаєте свої скарби від руйнування? 

– Кілька тижнів тому на сесії міської ради була ухвалена цільова програма з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Чернігова на 2019-2021 роки. Минулоріч разом з іншими комунальними управліннями робили дослідження багатьох місцевих пам’яток – практично всі потребують ремонту та реконструкції, не кажучи вже про благоустрій, який ми виконуємо. У цій програмі були прописані всі ті напрями, які ми втілюватимемо у життя. 

Оскільки у нас були неприємні факти псування та навіть викрадення пам’ятників, уже закладені кошти на їх охорону та встановлено 9 камер спостереження, які входитимуть до системи охорони міста. Більше того, ми будемо співпрацювати з поліцією, щоб маршрути охорони також включали пам’ятки. Гадаю, це ефективно вплине на їх охорону та збереження. Також ми заклали кошти для наших комунальних підприємств, які мають поступово починати реконструювати та ремонтувати пам’ятки. Все це реалізовуватиметься виключно з місцевого бюджету міста Чернігова.

– Які фестивалі та інші туристичні події можете назвати найбільш перспективними?

– Усі подієві заходи ми плануємо на високий сезон. Починаючи з травня, на нашій центральній алеї “Арт-авеню” кожні вихідні буде багато мистецьких проектів. Завдання доволі непросте, адже ми не маємо повторюватися, а щоразу повинні демонструвати щось нове. Та хотілося б, щоб на наші події збиралися не лише мешканці міста та області, а й гості з інших регіонів. 

У парку Богдана Хмельницького плануємо культурно-просвітницький проект “Час”, який працюватиме протягом всього сезону. Якщо ж говорити про великі події, то варто згадати про святкування Дня міста, яке збирає у Чернігові тисячі відвідувачів, а також про Всеукраїнський фестиваль військово-духових оркестрів, який проходитиме у нас вже четвертий рік поспіль.  

Серед туристів великою популярністю користується також історичний фестиваль “Сіверські вікінги”, який проходить на березі Десни. Минулоріч на День козацтва також відкрили “Книжкову толоку”. До речі, цей захід зібрав рекордну кількість відвідувачів – лише з Києва до нас приїхало сім великих екскурсійних автобусів. Зараз хочемо розвивати джазові фестивалі та організовувати у себе такі оупен-ейри.

– Що пропонуєте своїм туристам на різдвяний період? 

– На різдвяні свята у нас запланована низка цікавих заходів. На Красній площі працює різдвяне містечко, де розміщена ковзанка, прекрасні різдвяні інсталяції та святкова ялинка. Крім того, постійно працюють дитячі атракціони та сцена для виступів під зоряним небом. Починаючи з Дня святого Миколая по Старий Новий рік на Красній площі проходитимуть цікаві події, фестивалі, ярмарки, вертепи. Кожні вихідні також працюють дитячі аніматори з театрально-музичними програмами, які тривають з 13:00 до 14:00. Крім того, проводимо безкоштовні анімаційні екскурсії по центральній частині нашого міста. До того ж, на базі туристично-інформаційного центру у нас відкрита Резиденція Дідуся. 

https://zruchno.travel


Автор: Розмовляла Дарія Поперечна
Коментарів ще немає