Четвер, 28 березня 2024, 19:06
Повна версія сайту
;

У Чернігові немає препаратів для лікування грипу

09:23 11.01.2019    Коментарі  
 

У Чернігові немає препаратів для лікування грипу, передбачених міжнародними протоколами. А саме - «Таміфлю» і «Реленца». Про це UA: Чернігів розповіла лікар-інфекціоніст Чернігівської міської лікарні №2 Оксана Баластрик. 

Це Чернігівська міська лікарня номер два. Після свят відвідуваність медзакладу збільшилася, каже лікар-інфекціоніст Оксана Баластрик. За два останні дні тут прийняли 1625 пацієнтів.

«У нас 8 числа було видано 152 лікарняних листи з ГРВІ й 22 по грипу. За 9 число 117 листів по ГРВІ і 5 по грипу. Ситуація трішки загострилася, як і має бути в зимовий час. Але панікувати не треба. У нас вже визначений той генотип вірусу, який циркулює на нашій території, це ще було зроблено в грудні місяці. У нас переважно циркулює вірус «А» (Н1N1), який є найнебезпечнішим по ускладненням».

Препаратів для лікування грипу, передбачених міжнародними протоколами «Таміфлю» і «Реленца» наразі в Чернігові немає.

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін каже що, нестача Таміфлю це проблема по всій Україні.

«Мені сказали, що в минулу п’ятницю завезли 200 упаковок, вони вже розійшлися, і обіцяють з наступного тижня. Рішенням нашого штабу було прописано головним лікарям всіх наших медичних закладів забезпечити мінімальний запас Таміфлю. Я розумію, що вони не забезпечать 100 упаковок, але 2-3 упаковки для людей, які поступають у тяжкому стані. Якщо головні лікарі цього не виконали, це проблеми».

Лікар-інфекціоніст Чернігівської лікарні №2 Оксана Баластрик каже: «На даний момент існує лише два препарати, які мають пряму противірусну дію, це «Таміфлю» або «Реленза». Це ті препарати, які направлені на боротьбу конкретно з вірусом, припиняють його розмноження і таким чином зменшення впливу його на організм та розвитку ускладнень. На даний момент цих препаратів у Чернігові нема. Можете розказати, чому немає? – Я думаю, що ці питання треба задавати в обласне аптечне управління».

Заступник директора КП «Ліки України» Лариса Мартиненко: «Чому немає – це ж не від нас залежить, немає на оптових фірмах. Але сьогодні нам обіцяють, от зараз буде наша машина їхати до Києва, якусь там певну кількість нам обіцяють дати. Лікарні дивляться від своїх, які в них є можливості купити, тоді будуть купляти. Лікарні ж самі проводять закупівлю. І це немає цього препарату взагалі, оптові фірми взагалі не пропонують. Це швейцарський препарат, взагалі ніхто не пропонує».

Вакцини ж для щеплень проти грипу в аптеках є і робити їх не пізно, розповів заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін.

«Вакцини є, і зараз, до речі, теж можна вакцинуватися, і в період епідемії по грипу. Вакцини є в аптеках, я особисто вакцинований і моя родина також, за власні кошти купуємо і вакцинуємося».

Оксана Баластрик, лікар-інфекціоніст Чернігівської лікарні №2: «В ідеалі вакцинальний курс треба закінчити до жовтня місяця, для того, щоб протягом трьох-чотирьох тижнів змогли виробитися захисні антитіла й організм був захищений. Але рекомендації лишаються протягом усього епідемічного періоду. Чотири тижні йде вироблення захисних антитіл, для того щоб організм виробив специфічні антитіла і вони могли при попаданні вірусів до організму вони вже могли працювати на імунітет».

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає