Четвер, 28 березня 2024, 12:03
Повна версія сайту
;

Нові ДБН щодо безбар’єрності будівель і споруд вступлять в дію 1 квітня цього року

13:38 11.01.2019    Коментарі  
 

29 грудня 2018 року в інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України опубліковані нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно вступлять в силу з 1 квітня 2019 року.

— Нові революційні ДБН щодо інклюзивності будівель вже опубліковано. Вони вступають в дію вже з квітня цього року і є обов’язковими до виконання всіма архітекторами, проектувальниками та будівельниками. ДБН містять близько 100 якісних змін для безпеки і комфорту кожного, у першу чергу, людей з інвалідністю (з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності) та інших маломобільних груп: осіб похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

За новими нормами всі будинки та споруди в Україні, а також необхідна інфраструктура повинні обов’язково проектуватися з елементами доступності. Впровадження цих ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні. Також це одна із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

В опублікованих нормах посилено обов’язковість влаштування елементів безбар’єрності, наведені всі необхідні технічні характеристики та конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема, щодо проектування:

– пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

– тактильних та візуальних елементів доступності: тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

– іншого візуального інформування, дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

— За даними Держстату, в Україні налічується близько 3 мільйонів осіб з інвалідністю. А за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інвалідність в Україні мають близько 10% від усього населення. 80% з цих людей є працездатним та активним. Втім, реалізація їхніх прав неможлива, доки в Україні не буде створено реальної доступності в громадських закладах та житлових будівлях, на вулицях, у транспорті та іншій інфраструктурі. Зараз майже 90% пандусів збудовані неправильно, немає тактильної плитки і більшість людей навіть не знають, для чого вона потрібна. Нові ДБН направлені, у першу чергу, на ефективне вирішення цієї проблеми, — акцентував Лев Парцхаладзе.

Норми розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

Довідково. Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні акти, що використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.


Автор: Управління капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації
Коментарів ще немає