П'ятниця, 29 березня 2024, 00:10
Повна версія сайту
;

Яка ситуація з грипом в області?

15:19 11.01.2019    Коментарі  
 

10 січня відбулося засідання оперативного штабу, на якому обговорювалася ситуація щодо поширеності грипу та ГРВІ в області, уточнені маршрути госпіталізації вагітних з тяжким перебігом хвороби, стан готовності лікувально-профілактичних закладів до роботи в епідемічний період, стан забезпеченості лікарськими засобами, проведення вірусологічних обстежень, подання екстрених повідомлень до відділень до ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр» та проведення превентивних заходів щодо поширення захворюваності в області.

Голова штабу, заступник начальника Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін зазначив, що станом на 10 січня поточного року рівень захворюваності в області, який розраховується згідно з наказом МОЗ України від 06.11.2015 № 732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій», нижче епідпорогу на 30,4%. З початку епідсезону 2018 – 2019   років зареєстровано 4 летальні випадки від грипу (Бахмацький та Борзнянський райони та 2 випадки  в м. Чернігів). Всі померлі не були вакциновані проти грипу.

Під час засідання учасники штабу обговорили питання госпіталізації хворих в разі тяжкого перебігу грипу та ГРВІ та хворих з вірусними пневмоніями. КП «Ліки України» доручено забезпечити наявність в мережі аптечних закладів достатньої кількості лікарських препаратів для лікування грипу, вакцин для щеплення проти грипу, витратних матеріалів для забору зразків клінічного матеріалу, швидких тестів для діагностики грипу. В лікувально-профілактичних закладах області продовжені обмежувальні заходи.

Лікарі попереджають,  що грип – це високозаразне вірусне захворювання, яке може привести до тяжких ускладнень. Захворювання легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє,чхає чи просто розмовляє. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Симптоми захворювання розвиваються різко, з високою температурою, головним болем, ломотою в м'язах, ознобом, дискомфортом в очах. У хворого можуть виникати біль у горлі, кашель,  нежить.

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою може бути життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся до лікарні, якщо з'явилися задишка, кровохаркання, сильна блідість або посиніння обличчя, блювота і діарея, біль в грудях, висип на шкірі, зниження тиску, уповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості або судоми.

Зараження грипом навіть під час епідемії можна попередити, якщо дотримуватись простих речей: уникати скупчення людей; часто та ретельно мити руки; регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми.

Для запобігання захворювання на грип та застуду актуальним залишається  профілактична  вакцинація.


Автор: Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації
Коментарів ще немає