П'ятниця, 19 квітня 2024, 17:27
Повна версія сайту
;

Кілька фактів про хід медичної реформи на Чернігівщині

15:20 11.01.2019    Коментарі  
 

З 1 січня цього року пацієнти, які підписали декларації із сімейними лікарями, дільничними терапевтами та педіатрами, та ті, хто не визначився, розподілятимуться за двома умовними списками, відповідно «зеленим» і «червоним». Відтак, на кінець 2018 року до «зеленого» списку в області потрапило близько 70% жителів (майже 700 тисяч). Пацієнти з «червоного» списку також не залишаться без медичної допомоги, але протягом року вони повинні обрати свого лікаря.

Нині в системі «E-HEALTH» зареєстровано 52 медичні заклади області, з них 38 таких, що надають первинну медичну допомогу.

– Найкращого показника в роботі з пацієнтами досягли у Корюківському районному центрі первинної медико-соціальної допомоги, де свого лікаря обрали 82% тамтешніх громадян. Нині склалася ситуація, коли в деяких районах подібні центри вже вичерпали свій «ресурс» з підписання декларацій, адже там певні лікарі вже набрали необхідну кількість пацієнтів,– повідомляє начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш. – Ми вдячні місцевій владі, головам ОТГ, які провели важливу роботу в цьому напрямку та успішно працюють над зміцненням матеріально-технічної бази медичних закладів, зокрема, із забезпечення лікарів комп’ютерною технікою, без якої діяльність медиків неможлива. Ми спостерігаємо тенденцію, коли первинна медична допомога вже не фінансується за остаточним принципом.

Також Петро Гармаш зазначає, що вже затверджено відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я, в якому визначено понижувальний коефіцієнт, що застосовується в разі набрання лікарем пацієнтів понад визначену норму. І це не дивно, адже щодоби декларації зі своїми лікарями підписують у середньому до тисячі жителів області.

Щодо інших ініціатив, то протягом року в області вдалося успішно реалізувати Програму «Доступні ліки»: виписано півмільйона рецептів на 29 мільйонів гривень.

Значні зміни відбулися в роботі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: введено в дію єдину центральну оперативну диспетчерську, робота якої відтепер базується на принципах кращих вітчизняних стандартів.

Протягом прийдешнього року триватиме реформування первинної ланки надання медичної допомоги населенню, підписання декларацій, впровадження електронної документації, зокрема, електронних лікарняних листів, рецептів та карток пацієнта.


Автор: За повідомленням Управління охорони здоров'я Чернігівської облдержадміністрації
Коментарів ще немає