П'ятниця, 19 квітня 2024, 18:53
Повна версія сайту
;

Керівник "Чексілу" пообіцяв розрахувати працівників у найближчі тижні

13:37 17.01.2019    Коментарі  
 

Міський голова Владислав Атрошенко сьогодні вранці зустрівся із керівником ПрАТ «Камвольно-суконна компанія «Чексіл» Мірко Ванджі. У першу чергу, для з’ясування поточної фінансової ситуації на підприємстві та пошуку шляхів ліквідації боргів із зарплати.

Учора, 16 січня, колектив підприємства вийшов на акцію протесту через багатомісячні борги із зарплати.

Як з’ясувалося під час зустрічі, всього тут діють 6 компаній, на яких сумарно працює більше 600 людей. Проблеми із заробітної плати є лише на одному підприємстві, де обліковується 250 працівників. Подібні проблеми підприємство мало і торік. А кілька років тому заборгованість із заробітної плати була на всіх підприємствах цієї групи компаній.

Категорична вимога Владислава Атрошенка, озвучена сьогодні: незважаючи на всі проблеми, люди мають отримувати зарплату вчасно. Адже на підприємстві вона і так невелика. Виявилося, що підприємство має стабільні ринки збуту і щомісяця випускає приблизно однаковий об’єм готової продукції. У більшості випадків, через особливості технологічного процесу виробництва, компанія «Чексіл» працює по частковій попередній оплаті від клієнтів.

Компанія також має значні кредиторські зобов’язання, як щодо сплати місцевих податків, так і щодо оплати за енергоносії, і, головне, щодо погашення кредиту у банку. Ці напрямки забирають більшу частину оборотних коштів. Окрім того, значна частина обігових коштів йде на 100% передоплату електроенергії.

Заслухавши доповідь представника компанії, міський голова зазначив, що у підприємства є лише один варіант - залучення додаткових оборотних коштів шляхом збільшення об‘ємів виробленої та реалізованої продукції. Це дасть можливість вирішити проблеми з поточною заборгованістю та підвищити заробітні платні працівникам. Для того, щоб обговорити можливі шляхи покращення ситуації на підприємстві, Атрошенко протягом найближчих днів проведе робочу зустріч з власниками групи підприємств.

За словами Мірко Ванжді, неможливість розширювати виробництво спричинена недостачею кваліфікованих кадрів. На що Владислав Атрошенко запропонував долучити міські заклади профтехосвіти для підготовки спеціалістів із затребуваних для компанії «Чексіл» професій. Втім одночасно, на переконання міського голови, підприємство має платити людям нормальну зарплату.

Міський голова також запропонував допомогу у переговорах із кредиторами - із тим, щоби відтермінувати сплату окремих фінансових зобов’язань підприємства, у тому числі по кредитах та старих боргах. Таким чином вивільнені кошти можна направляти, в першу чергу, на заробітну плату, а далі - для інвестицій у розширення виробництва. Адже потужності «Чексілу» дають змогу стабільної роботи на рівні прибуткового підприємства за умови доволі значних обсягів виробництва готової продукції.

Також на зустрічі йшлося про пошук нових контрактів для компанії, зокрема, серед підприємств оборонного комплексу в Україні і поза її межами.

У підсумку, Мірко Ванджі запевнив мера, що компанія почне розраховуватись із боргами по зарплаті в найближчі тижні: очікується надходження коштів предоплати від одного з контрактерів. Тож ці кошти направлять на погашення боргів за жовтень і частково листопад 2018 року.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає