Четвер, 18 квітня 2024, 20:17
Повна версія сайту
;

В ОДА пройшла зустріч з представниками національно-культурних товариств

14:53 17.01.2019    Коментарі  
 

Близько 20% населення України має різне національне походження. Законом «Про національні меншини в Україні» таким громадянам гарантуються рівні політичні, соціальні, економічні та культурні права і свободи, підтримується розвиток національної самосвідомості та самовиявлення.

На Чернігівщині офіційно зареєстровано 40 національно-культурних товариств. Представники найактивніших зустрілися сьогодні із заступником голови облдержадміністрації Наталією Романовою, аби обговорити досягнуте та поділитися планами на майбутнє.

Головне, на чому наголосили учасники зустрічі, — меншинами себе не вважають. Адже всі — громадяни України, тільки різного етнічного походження. Традиції свого корінного народу прагнуть не тільки передати майбутньому поколінню, а й розповісти про них усій громаді. З цією метою проводяться різні фестивалі, конкурси. Деякі відкривають власні школи, проводять меморіальну діяльність, навіть видають газети, як от єврейська община. Наприклад, білоруське товариство створило свої міні-музей та бібліотеку, а «Кримська громада» активно займається національно-патріотичним вихованням серед молоді.

Супутня проблема чи не кожного товариства — відсутність власного приміщення, де можна було б збиратися хоча б раз на місяць, показувати концерти, спілкуватися.

Зі свого боку Наталія Романова запропонувала підписати всім національно-культурним товариствам із обласним художнім музеєм імені Г. Галагана меморандум про виділення зали, в якій кожна громада могла б проводити свій захід.

— Запорука успішного розвитку країни, зокрема кожного її регіону, — єдність її громадян. Усі мають розуміти міру своєї відповідальності, особливо в такий складний період для України, коли на її сході ведуться військові дії. Одночасно проводиться реформування чи не кожної галузі. Відтак, відкриваються нові можливості та постають нові виклики, — наголосила заступник голови ОДА. — Мені дуже приємно, що етнічні громади ідентифікують себе як єдиний український народ. При цьому залишаються носіями своїх національних традицій. Переконана, що тільки спільними справами, заходами, проектами ми зможемо зміцнити існуючий зв'язок.

Один із таких заходів відбудеться 27 січня, у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, в Обласному молодіжному центрі. Детальніше про нього незабаром на сайті Чернігівської облдержадміністрації.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає