Четвер, 18 квітня 2024, 06:28
Повна версія сайту
;

«Чернігівгаз» не має права нараховувати додаткові кубометри газу людям, які мають лічильник

09:25 29.01.2019    Коментарі  
 

«Чернігівгаз» не має права донараховувати додаткові кубометри газу людям, які мають лічильники. Таку відповідь отримала жителька Сновська  Ірина Шатило на своє звернення до НКРЕКП – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Жінка скаржилась на донарахування у платіжках «Чернігівгазу». В них від жовтня з’явилась графа «приведення об’ємів газу до стандартних умов», а в ній – додаткові кубометри, крім нарахованих за лічильником. Ірина Шатило сплачувати їх не стала, замість цього – звернулася до Нацкомісії. У відповіді на скаргу йдеться про те, що 23 листопада минулого року НКРЕКП прийняла постанову про заборону таких донарахувань.

Жителька Сновська Ірина Шатило побачила нову графу у платіжці за газ у листопаді, коли прийшов розрахунок за жовтень.

«Коефіцієнт приведення до стандартних умов, оце вони пишуть. 1, 02. Це було в жовтні 1, 02. У листопаді – 1, 04. А в грудні вже 1, 05. Я спалила за жовтень 106 кубів, а вони мені рахують – множать коефіцієнт 1, 02 і виходить 108,28. Це я переплачую за два з гаком куба».

Ірина живе у приватному будинку площею 46 квадратних метрів. За газове опалення платить за лічильником. За три місяці їй нарахували 130 гривень зверху. Крім цього, Ірина побачила у платіжці ще одну примітку. Виявилося, вона має борг за майже три роки. Він виставлений у кубометрах.

«Рішенням органів влади було унеможливлене виставлення рахунків населенню з приведенням об’ємів спожитого газу до стандартних умов. Як наслідок, за період з 1 грудня 15-го року по 30 вересня 18-го за вашим особовим рахунком різниця в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах становить 114, 38 кубометрів. Питання щодо сплати заборгованості, яка виникла у споживачів через таку різницю не врегульована. Ми інформуватимемо вас щодо цього питання».

Яку суму виставить «Чернігівгаз» за ці нараховані кубометри, Ірина не знає. Робить приблизні підрахунки.

«Якщо за сплатою на сьогоднішній день, множимо на 8,5489. Це виходить 975 гривень».

Інша жителька Сновська Олена Безборода нові донарахування сплачує.

«На січень 54 було куба, а вони мені добавили ще – у мене 91 вийшов. Значить не 350 чи 390 платить, а 780 уже треба платить. А як не сплачувати? Борги будуть іти. А хто буде за нас платити? Ніхто».

У грудні Ірина Шатило звернулася до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У січні отримала відповідь, в якій йдеться, цитуємо: «покриття об’єктивної різниці у вимірах природного газу здійснюється за рахунок тарифу». Тому «Чернігівгазу» заборонено приводити об’єми газу до стандартних умов побутовим споживачам. Підприємство має провести зворотній перерахунок, врахувавши лише показання лічильників.

«Таким чином ПАТ «Чернігівгаз» необхідно у тижневий строк привести свої дії у відповідності до вимог чинного законодавства та здійснити перерахунок обсягів спожитого газу. Сектору НКРЕКП Чернігівської області проконтролювати дії ПАТ «Чернігівгаз» і ТОВ «Чернігівгаз збут» та про результати повідомити НКРЕКП у місячній термін».

Що таке приведення об’ємів газу до стандартних умов, пояснює комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко. За його словами, все залежить від регіону проживання, сезону та атмосферного тиску.

«Є температурний ДСТУ, згідно з яким газ приводиться до стандартних умов – за певного тиску, 760 мм, і температури – 20 градусів за Цельсієм. Якщо ці умови не дотримуються і газ споживається за іншого тиску і за іншої температури, то він приводиться до стандартних умов відповідно до коефіцієнтів приведення, які розроблені наказом Міністерства палива та енергетики, 116-им, і зареєстровані Міністерством юстиції. Тобто там на кожну область є коефіцієнт, на кожен місяць – коефіцієнт приведення показань лічильника до стандартних умов».

Іван Луста, директор постачальної компанії – «Чернігівгаз Збут», каже: з грудня 2015-го року вони купували у «Нафтогаза» газ уже приведений до стандартних умов. Споживачі розраховувалися за нього у робочих умовах. Через цю різницю у спожитих, але не сплачених кубометрах підприємство отримало збитки.

«Збитки досягли 195 мільйонів гривень. Відповідно було прийняте рішення щодо переведення збитків постачальної організації на споживача, який свого часу підписав договір на розподіл і на поставку. Ми, мабуть, ждали всі, що прийметься якесь рішення, яке компенсує ці витрати. На жаль, протягом трьох років нічого так і не було прийнято».

Завідувач сектору НКРЕКП в області Олександр Тимошенко від коментарів на камеру відмовився  - сказав,  їх можуть надати лише в головному офісі в Києві за інформаційним запитом.  Телефоном розповів, що із  скаргами на донарахування до них звернулися 70 людей. За його словами, планова перевірка діяльності «Чернігівгазу» має відбутися 11 березня. У разі виявлення порушень Нацкомісія визначить термін повернення грошей людям, які сплатили донарахування.  За словами чернігівського адвоката Тетяни Веремій, такі донарахування незаконні.

«Тому що по аналогії це порушення прав населення, як споживачів комунальних послуг. Як мінімум, вже по Закону про захист споживачів, споживачі повинні бути своєчасно, повно і достовірно повідомленні про тарифи, про оплату комунальних послуг, про їх розмір. А виходить їх просто поставили перед фактом, нарахували за минулий період. Це неправильно, я вважаю. І до того ж, треба зауважити, якщо є норми, які двозначно трактують права населення, в даному випадку споживачів, то договори трактуються на користь споживачів. І в даному випадку я б рекомендувала звертатись спочатку з претензією до газорозподільної організації, а потім вже з позовом, якщо буде відмова на таку претензію, з позовом про проведення перерахунку комунальних послуг».

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає