Четвер, 28 березня 2024, 12:14
Повна версія сайту
;

Поліція Чернігівщини відкрила ще одне провадження за статтею «підкуп виборців»

16:20 11.02.2019    Коментарі  
 

У неділю на лінію «102» надійшло повідомлення про підкуп виборців в офісному приміщенні Прилук, що стало приводом для відкриття кримінального провадження.

За словами заявника, в офісі людям пропонували гроші за продаж голосу на виборах. Всередину можна було потрапити за запрошенням. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Спочатку поліції двері офісу ніхто не відкривав, а потім звідти вийшло близько 30 осіб. Вони, мотивуючи, що нічого протизаконного не вчиняли, відмовилися надавати анкетні дані та пояснення.

Попри небажання учасників зборів спілкуватися з правоохоронцями, поліція встановила особи учасників зібрання, триває розслідування. Інформація про підкуп виборців у Прилуках знайшла широке відображення у ЗМІ, соцмережах, була ретельно зафіксована поліцією та активістами (в тому числі на відео).

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців).

З початку передвиборчих перегонів поліція відкрила п’ять кримінальних проваджень: по одному провадженню за фактом пошкодження білборду (частина 2 статті 157 ККУ) та перешкоджання журналістській діяльності (частина 1 статті 171 ККУ) в Чернігові та три провадження за фактом підкупу виборців у Чернігові, Козельці та Прилуках (частина 1 статті 160 ККУ).

З початку виборчої кампанії до поліції надійшло понад три десятки звернень. Всі вони стосувалися переважно підкупу виборців, пошкодження білбордів кандидатів або відсутності на них вихідних даних про тираж і видавця, збору особистих даних особами, які нібито проводять дослідження електоральних настроїв. Поліція Чернігівської області відреагувала на кожне повідомлення та оперативно перевірила всі адреси. У більшості випадків інформація не підтвердилася.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією про порушення виборчого законодавства або вас намагаються підкупити (або вже підкупили), повідомляйте про ці факти за номером «102». В такому разі виборець може уникнути передбаченого законом покарання. Поліція перевірить кожне повідомлення. Не продавайте свій голос!

Громадський активіст Сергій Головня на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднив відео з місця події.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає