Четвер, 28 березня 2024, 13:09
Повна версія сайту
;

10 сільських рад з Новгород-Сіверського району просять відновити стаціонарні поштові відділення

08:39 13.02.2019    Коментарі  
 

10 сільських рад з Новгород-Сіверського району звернулися до районної адміністрації з проханням допомогти відновити закриті стаціонарні поштові відділення. Їх закрили торік на початку жовтня, працівників скоротили. В  селах тепер працюють пересувні поштові відділення. Керівник Чернігівської дирекції Укрпошти Олена Дорошенко каже, відділення відкриють за умови економічної доцільності і співфінансування з місцевими громадами.

Це поштове відділення у селі Мамекине. З 5 жовтня минулого року воно не працює. Колишня начальниця відділення і за сумісництвом листоноша Валентина каже, пропрацювала у ньому 5 років ще з двома листоношами.

«630грн була заробітна плата начальника відділення, а листоноші - 1350. Це були два оклади разом. Чистими виходило десь 1700-1800. І згодні були працювати за цю мізерну зарплату, тому що в селах роботи зовсім мало.»

Жителька Мамекиного Пелагея Пшенична каже, пошта в селі, де живуть три з половиною сотні людей, потрібна. Пояснює чому.

«Ну я вирішила, наприклад, у четвер за електроенергію заплатити, а в суботу не можу віднести ці гроші. Я прийшла у магазин, чи так: Валю, приїдь, забери гроші за світло. Вона приїхала, забрала гроші, і я спокійна.

А так вони приїздять у суботу – один раз на тиждень. От і виглядаємо.»

У Мамекиному та ще у 9 селах Новгород-Сіверського району звернулися до райдержадміністрації щоб відновити стаціонарні поштові відділення.   

«За пропозицією обласної адміністрації і за пропозицією сільських рад сьогодні 10 сільських рад ставлять питання щодо збереження саме того відділення і людини, яка знається на цьому. На даний момент ми починаємо працювати з поштою конкретно по кожному маршруту і будемо дивитися де можна і де за який рахунок утримувати чи одиницю чи пів одиниці, але фінансувати треба за рахунок інших джерел.», - каже в.о.голови Новгород-Сіверської РДА Руслан Веремієнко.

Як сказала UA: Чернігів директор Чернігівської філії Укрпошти Олена Дорошенко, закриті відділення відкриють лише на умовах спів фінансування з громадами.

«Чернігівська область закінчила реформу і перейшла на новий формат обслуговування населення в сільській місцевості. Обслуговуватися будуть листоношами сел та бригадами пересувних відділень. Іншого формату не буде.

Якщо є бажання у шановних голів, щоб громада мала більш якісне обслуговування, нехай спільно з нами шукають шляхи для того, щоб дійсно громада обслуговувалася краще. Це надання більш якісних приміщень, це допомога в опаленні, це додаткові люди – помічники нашим листоношам або бригадам пересувних відділень.»

В Мамекинській сільраді грошей для співфінансування відділень нема, каже голова сільради Валентина Литвин.

«Сільська рада не має такої можливості. Бо це бюджети різних рівнів і ми не маємо права виплачувати кошти. За рахунок коштів інвесторів, якщо укладають трьохсторонню угоду, тобто ті підприємства, які обробляють на території сільської ради землю, вони деякі кошти сплачують за рахунок соціальної угоди. Але наша сільська рада не має такої можливості.»

В Чернігівській області після закриття відновило роботу два поштових відділення в Седневі Чернігівського району та Жадовому Семенівського району.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає