Четвер, 28 березня 2024, 15:01
Повна версія сайту
;

У Прилуках поліцію викликали за підозрою підкупу виборців, відкрито провадження

15:01 13.02.2019    Коментарі  
 

10 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення про ймовірний підкуп виборців у Прилуках. Поліція відкрила кримінальне провадження. Представники ОПОРИ поспілкувались із заявником для з’ясування деталей.

10 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення про ймовірний підкуп виборців у Прилуках. За словами заявника, місцевого активіста, в офісному приміщенні за адресою вул. Вокзальна, 3/а «людям пропонували гроші за продаж голосу на виборах». Він стверджує: «З інсайдерських джерел мені стало відомо, що в нашому місті буде відбуватися продовження підкупу виборців за провладного президента Порошенко. Якщо конкретніше, то в обмін на паспортні дані та згоду проголосувати за Петра Олексійовича, людина отримає 1000 грн». Місцевий активіст, за його словами, приїхав за вказаною адресою, викликав поліцію, а потім зафільмував людей, які виходили з офісу. Варто зазначити, що зафіксовані на відео люди не підтверджували і не спростовували факту імовірного підкупу й взагалі не давали коментарів. За його словами, коли на місце події слідчо-оперативна група, то їм спочатку не відчиняли двері. Згодом з будівлі вийшло близько 30 осіб, які відмовилися надавати анкетні дані та пояснення.

Спостерігачка ОПОРИ Альона Ярмоленко, яка приїхала перевірити факт імовірного порушення, розповідає: «Поліція зайшла до будівлі, яку орендує ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», там нікого вже не було, окрім двох працівників організації. Вони пояснили, що проводили навчання для потенційних членів ДВК. Інформація про роздачу коштів не підтвердилась». Представники Громадянської мережі ОПОРА в інших областях раніше фіксували випадки залучення громадської організації «Інститут розвитку і сприяння демократії» до випадків організації збору персональних даних виборців, наприклад, на ПрикарпаттіЛуганщиніМиколаївщиніОдещиніСумщиніТернопільщиніХмельниччині.

Як розповіли ОПОРІ в поліції, попри небажання учасників зборів спілкуватися з правоохоронцями, поліція встановила особи учасників зібрання, триває розслідування. За фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців).

Голова  Прилуцької районної організації «БПП «Солідарність» Василь Малик відмовився коментувати ситуацію комунікаційниці ОПОРИ.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Також забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.  Така діяльність має ознаки підкупу виборців.

Нагадаємо, що з початку передвиборчих перегонів чернігівська поліція відкрила п’ять кримінальних проваджень: по одному за фактом пошкодження білборду (ч. 2 ст. 157 ККУ) та перешкоджання журналістській діяльності (ч. 1 ст. 171 ККУ) в Чернігові та три провадження за фактом підкупу виборців у Чернігові, Козельці та Прилуках (ч. 1 ст. 160 ККУ).


Автор: Громадянська мережа ОПОРА
Коментарів ще немає