Четвер, 28 березня 2024, 11:48
Повна версія сайту
;

Облаштування королівської гірки, пляжу та набережної розглянули в рамках реконструкції Ялівщини

07:52 16.02.2019    Коментарі  
 

Облаштування королівської гірки-підйомника, центральної алеї, пішохідної набережної, пляжу, каналу для змагань з греблі, будівництво готельного й туристичного комплексів, кінного двору. Ці та інші пропозиції розглянули вчора на першому засіданні робочої групи, яка займається доопрацюванням проекту детального плану Ялівщини. Це територія в 250 гектарів, яку планують розвивати згідно напрацювань робочої групи. Відбулася зустріч в управлінні архітектури та містобудування Чернігівської міської ради за участі 10 членів з 16.

Так член робочої групи Руслан Волощук називає чернігівський лісопарк Ялівщина. Нині представники громадськості  та міської ради зібралися на перше засідання для доопрацювання його детального плану.

Сергій Калюжний, голова робочої групи: «Ми тут зібралися для того, щоб обговорити завдання. Не голосувати, не сваритися, спорити. На потрібно чітко визначити завдання. Яке управління архітектури поставить перед виконавцем цієї роботи, цих змін, для того, щоб він чітко міг реалізувати їх на графічних матеріалах.»

Максим Черненок, секретар Чернігівської міськради: «Якщо ми розробляємо ПДП, правильно, що ми взяли 250 гектарів, а не тільки територію Ялівщини. Тому що важливо, яким чином буде і прилегла територія використовуватись.»

Руслан Волощук, член робочої групи: «Зараз щоб приступити до питання удосконалення уже розробленої проектної документації, я повинен знати – а що ж там розроблено, в яку сторону ми повинні вдосконалити й що саме.»

Сергій Калюжний, голова робочої групи: «Не може бути висвітлений цей документ, тому що він не є затвердженим. Немає по ньому рішення про затвердження. Він є в наявності в управлінні, зберігається в архівному відділі, ознайомитися з ним можна.»

Учасники засідання мали намір перенести засідання, аби ознайомитися з документацією. Секретар Чернігівської міськради Максим Черненок, який не є членом робочої групи, запропонував не відкладати обговорення і озвучив перші пропозиції.

«В цій зоні біля дамби облаштування піщаного пляжу. Щоб не було навантаження на інший ліс, щоб ми людей могли зосередити саме в цьому, де є інфраструктура, де будуть стояночні місця. Проектом по гребному каналу тут передбачено можливість облаштування трибун, саме тут робити фініш, старт робити на Бойовій. Крім того, королівська гірка, у нас тут прямий спуск, можна зробити спуск до нижнього об’єму. На цій ділянці, де була колишня радіозаводська база, передбачено житлове будівництво, тобто ми можемо закрити цими житловими будинками ці гаражі, ми їх заховаємо. І потім пішохідну набережну, вона тут передбачена, вона йде-йде-йде і виходить до вулиці Бойової. Є власник цієї земельної ділянки, от вони передбачали тут створення готельного комплексу. В принципі, це теж має право на існування, поруч знаходиться траса. 09:38- Будинок, так званий будинок колгоспника. Тут є будівля, яку доцільно використовувати як адміністрацію цього парку. Потрібно думку водоканалу стосовно того, ці свердловини ми використовуємо чи ні. Є свердловини, які могли вичерпати свій ресурс. У нас немає в архітектурі жодних даних по цим свердловинам.»

Павло Вовк – член робочої групи, заступник начальника КП «Чернігівводоканал»: «Максим Петрович, вони використовуються, ви ж кожного дня воду п’єте. Давайте все позакриваємо, всі свердловини водоканалу позакриваємо, щоб там можна було комусь щось збудувати. П’ята частина міста п’є воду звідси.»

Руслан Волощук, член робочої групи: «Нинішній стан Ялівщини, це раз – вигул собак, загибель дерев, це я своїми очами кожного разу бачу, бо я зарядку там роблю, жодного об’єкту спортивно-оздоровчого, дещо є, що самі зробили. І погоджуюсь з Максимом Петровичем, щоб його окультурити, щоб сюди приємно було зайти, а не приємно було випити.»

Після пропозицій своє бачення розвитку Ялівщини висловили громадські діячі.

Руслан Волощук, член робочої групи: «Ми зразу хочемо сказати, що проектне завдання – це збереження регіонального ландшафтного парку на рекреаційній зоні, яке буде.»

«Скільки тут вирубається, піде, я не розумію. Просто кажу, що треба враховувати. Тобто екологія, археологія, історія. Наша думка більшості діячів, адже можна заробляти й на цих речах, якщо стоїть питання залучення туристів, готелями ми сильно когось там не здивуємо. – Голим лісом ми якраз нікого й не здивуємо.

Філософія одна – залишити як можна більше дерев.  - Вирубка дерев – це виключення. Єдине, це ті, які сухі, які короїдом з’їдені.»

Після двогодинної дискусії члени групи взяли два тижні на внесення додаткових пропозицій. Їх у письмовому вигляді мають донести в управління архітектури та містобудування.

Сергій Калюжний, голова робочої групи: «Дайте нам ваше, робочої групи, завдання, ми тоді зв’язуємось з проектантом і в принципі починаємо всі ваші побажання наносити на папір. І давайте зробимо чорнове нанесення всього і наступного разу зустрінемось, коли буде вже предметно нанесено те, що обговорили.»

Нагадаємо, питання про доопрацювання проекту «Детального плану Ялівщини» прийняли на сесії Чернігівської міської ради торік 22 грудня. Після цього міський голова Владислав Атрошенко створив робочу групу. Вона має внести корективи у детальний план і винести його на громадські обговорення. Чернігівець Олександр Гашпар, який вивчав питання облаштування Ялівщини, каже, нинішнє доопрацювання детального плану загрожує забудовою території.

«Детальний план – це по суті план для майбутньої забудови. І те, що нам розказують, що ми створимо там підйомники на королівській гірці, створимо якісь доріжки, за цим всім ховається бажання міської влади, а безпосередньо деяких посадових осіб, наприклад секретаря міської ради, мати якого володіє земельною ділянкою на березі Стрижня в районі гаражного кооперативу, і враховуючи те, що вільних земельних ділянок по вулиці Єськова вже немає, а квартири на березі Стрижня розходяться дуже гарно, і є наміри забудувати на березі Стрижня. То відповідно, для цього потрібен детальний план.»

Ми звернулися за коментарем до Максима Черненка. Телефоном він сказав, що в детальному плані Ялівщини житлова забудова не передбачена, а ділянка, про яку сказав Олександр Гашпар, розташована на іншому березі Стрижня та не має відношення до лісопарку.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає