Субота, 27 квітня 2024, 00:02
Повна версія сайту
;

Коли втрати води в багатоповерхівках почнуть розподіляти між мешканцями в Чернігові?

09:26 18.02.2019    Коментарі  
 

Коли втрати води в багатоповерхівках почнуть розподіляти між мешканцями в Чернігові? Про це UA: Чернігів розповіли у «Водоканалі». Там зараз почали готувати програму із встановлення будинкових лічильників води за рахунок міського бюджету. Без них застосовувати Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг неможливо. ЇЇ розробив Мінрегіон та ввів у дію 25 січня цього року. За методикою, мешканці багатоповерхівок платитимуть за різницю між нарахованими кубометрами води та фактично використаними.

Багатоповерхівка в Чернігові на вулиці Чернишевського, 15. Під час зйомки з цієї труби починає текти вода – член правління ОСББ Олександр Лапаєв одразу викликає слюсарів. Каже, витоки тут трапляються регулярно.

Будинку 20 років. У спадок від ЖЕКу №2 він дістався ОСББ разом зі зношеними каналізаційною та водопостачальною мережами.

Якщо такі витоки є на момент зняття показників загальнобудинкового лічильника води, платити за них доведеться обслуговуючій організації – ЖЕКу чи ОСББ.

Інші втрати – різницю між показниками загальнобудинкового лічильника та сумою показників квартирних -  сплачуватимуть мешканці багатоповерхівок. За методикою, введеною в дію Мінрегіоном 25 січня цього року, небаланс розподілятиметься так:

В будинках, де індивідуальні лічильники є у всіх квартирах, різницю мешканці сплачуватимуть пропорційно до обсягу споживання. Тобто мешканець, який використає, приміром, 5 кубометрів води, заплатить більшу частку різниці ніж той, який використав 3 кубометри.

В будинках, де індивідуальні лічильники є не у всіх квартирах, різницю сплачуватимуть ті мешканці, які їх не мають – пропорційно до кількості прописаних у квартирі.

Тут у «Чернігівводоканалі» повіряють лічильники. Крім магнітів знаходять, наприклад, шпильки, які споживачі встромляють у лічильники, щоб зупинити їх. Фахівець з інформаційної діяльності Ігор Грищенко каже, не обліковані втрати води у підприємства – близько 20 %. Саме Методика  має вирішити цю проблему,її введення вимагає Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Методику не зможуть застосовувати, поки у всіх будинках не будуть встановлені вузли комерційного обліку - загальнобудинкові лічильники. Зараз працівники «Чернігівводоканалу» рахують, скільки багатоповерхівок не мають таких лічильників.

Ігор Грищенко показує, які можуть бути лічильники – електронний коштує близько 11 тисяч гривень. Механічні коштують до 4,5 тисяч гривень, також потрібні 3 засувки, одна може коштувати до 4,5 тисяч гривень в залежності від діаметру труби. На такі лічильники,каже Ігор Грищенко, скоріше за все, доведеться встановлювати модулі для дистанційної передачі даних – ціна близько 4 тисяч.

Встановлювати будинковий лічильник може «Водоканал» і розподіляти його вартість між мешканцями будинку. Другий варіант – лічильник купують самі мешканці. Третій варіант – лічильник встановлять за рахунок місцевого бюджету.

Встановити всі загально будинкові лічильники мають до серпня наступного року.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає