П'ятниця, 29 березня 2024, 18:02
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині обговорено новації екологічного законодавства

15:17 27.02.2019    Коментарі  
 

З метою виконання міжнародних зобов’язань України, а також транспозиції Директив ЄС з СЕО та ОВД Верховна Рада України ухвалила закони «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку».

Про впровадження в дію законодавчих актів стосовно оцінки впливу на довкілля як інструменту охорони навколишнього середовища детально розповіла директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич на засіданні профільної комісії 26 лютого. Серед учасників — керівники структурних підрозділів ОДА, представники територіальних органів, які є суб’єктами моніторингу довкілля, та громадськість.

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) здійснюється на етапі стратегічного планування, а оцінка впливу на довкілля — на етапі планування конкретної діяльності.

СЕО — це процедура визначення, опису та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виправданих альтернатив, розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків.

Оцінка впливу на довкілля передбачає визначення наслідків для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров’я, флори, фауни, ґрунту, повітря, води, клімату, ландшафту, природних територій та об’єктів, історичних пам’яток, інших матеріальних об’єктів, а також наслідків для об’єктів культурної спадщини тощо.

Перевагою Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» є відкритість документації для бізнесу та громадськості на всіх етапах процедури.

Під час засідання також обговорені дотримання вимог санітарного законодавства на підприємствах питного водопостачання та водовідведення в населених пунктах області, використання і збереження природних ресурсів, перспективи удосконалення моніторингових досліджень поверхневих вод Чернігівщини.

Як поінформувала начальник Деснянського басейнового управління водних ресурсів Наталія Грудницька, з 2019 року вступив у дію новий Порядок здійснення державного моніторингу вод. За новою методикою діятимуть усі стандарти (аналогічні тим, що діють в ЄС). Результати моніторингу будуть відображатися на геопорталі водних ресурсів. До речі, за останні роки якість води у річках області істотно не змінилася. Втім, у зв’язку зі значним антропогенним навантаженням тенденцію до погіршення має якість вод річок Стрижень та Білоус.

Жваву дискусію викликало питання щодо зростання кількості ДТП на Чернігівщині за участю тварин. Зокрема, минулого року здійснено 7 наїздів на лосів. Нагадаємо, лось європейський занесений до Червоної книги України. Тому задля недопущення травмування й загибелі людей під час ДТП та збереження диких тварин запропоновано в найкоротший термін опрацювати питання щодо визначення основних місць переходу таких тварин через автодороги. Опісля — встановити попереджувальні знаки «Дикі тварини».


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає