Середа, 24 квітня 2024, 16:50
Повна версія сайту
;

Поліція закликає громадян не брати участі в схемах скупки голосів

08:48 28.02.2019    Коментарі  
 

Станом на ранок 27 лютого поліція Чернігівської області отримала 91 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Триває розслідування семи кримінальних проваджень, з них чотири стосуються підкупу виборців.

За час виборчої кампанії було відкрито такі провадження:

  • За фактом порушення порядку фінансування виборчої кампанії  в Чернігові (ч. 2 ст. 159-1 Кримінального кодексу України);
  • Два провадження за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права у Прилуках та Коропському районі (ч.1 та ч.2 ст. 157 Кримінального кодексу України);
  • Чотири провадження за фактом підкупу виборців у Чернігові, Козельці та Прилуках (ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України).

За відсутністю ознак складу злочину закриті два провадження:

  • За повідомленнями про перешкоджання журналістській діяльності в Чернігові (частина 1 статті 171 Кримінального кодексу України;
  • За пошкодження білборду у Чернігові (частина 2 статті 157 Кримінального кодексу України).

Одне провадження за фактом підкупу виборців у Козельці (ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України) передано за підслідністю до Києва. Дзвінок жителю райцентру з пропозицією отримання неправомірної вигоди надійшов саме звідти.

З початку виборчої кампанії поліція склала три адміністративні протоколи за фактом виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації без вихідних даних (стаття 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення) у Ніжині та Чернігові.

Поліція Чернігівської області має досвід роботи на виборах, знає про всі можливі виборчі технології, володіє інформацією про учасників схем та реагує на ці правопорушення згідно з вимогами закону. Для поліції немає різниці, яка політична сила або особа бере участь у виборчих перегонах. Завдання поліції – забезпечити чесність виборів.

Окремо наголошуємо, що участь в сумнівних схемах скупки голосів, згідно зі статтею 160 Кримінального кодексу України, передбачає покарання як для скупників голосів, так і для тих, хто ладен свій голос продати. Першим загрожує до семи років ув’язнення, другим — обмеження волі на строк до двох років. В Україні кілька порушників цієї статті вже отримали реальні строки.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає