П'ятниця, 29 березня 2024, 17:03
Повна версія сайту
;

Скільки коштуватиме ремонт Красної площі у Чернігові та коли розпочнуть роботи?

08:46 01.03.2019    Коментарі  
 

Від 40 до 45 мільйонів гривень. Таку приблизну вартість заміни клінкеру на Красній площі в Чернігові назвав начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Ярослав Куц. Разом з тим, за його словами, близько 20 мільйонів піде на заміну водогону та каналізаційного колектора біля площі. Нагадаємо, проект реконструкції мощення головної площі робитиме Товариство з обмеженою відповідальністю «Дорпроектбуд». Це коштуватиме місту 786 тисяч гривень. Кінцевий строк його розробки, за даними системи Prozorro за два місяці - 1 травня. Під час реконструкції площі її перекриватимуть. Коли це буде – дивіться в сюжеті.

Начальник управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради Ярослав Куц перераховує роботи, які цього року планують провести на центральній площі обласного центру.

«Спочатку робиться заміна каналізаційного колектора та водопроводу. Після цього вручну знімаємо клінкер, перебираємо його, той, що залишиться – вкладаємо в центр площі. Все, що стосується проїжджої частини, - ми робимо велосипедні доріжки червоним клінкером. Сама дорога – це червоний граніт. Червона гранітна бруківка. Все це кладеться на бетонну основу.»

Точної вартості робіт, запланованих на площі, поки не порахували. Ярослав Куц називає приблизні мільйони.

«Водогін та каналізація – це десь біля 20 млн. Площа – так щоб загалом, це десь приблизно ну 40-45 мільйонів. Ну це в залежності від вартості каменю, бо ще на сьогоднішній день немає чіткого постачальника. Ну орієнтовно вартість одного квадратного метру десь 1400 гривень за цей граніт з доставкою.»

Містяни майбутню реконструкцію площі сприймають так.

Володимир Опанасенко: «Це як історична пам’ятка, я гадаю. Так дуже гарно, не знаю, мені так подобається. Щоб щось залишилося, це ж все таки наша історія.»

Наталія Загребельна, місцева жителька: «Можливо, це й на краще, дорога буде рівнішою. Я, наприклад, не заперечую.»

Роботи планують розпочати після розробки проекту і отримання експертизи. Завершити – до дня міста, 21 вересня. Під час реконструкції площа буде перекритою.

Ярослав Куц, начальник управління житлово-комунального господарства міськради: «Тендер на каналізацію і водогон, якщо не помиляюсь, в нас 1 березня, - в нас аукціон. Підготовчі роботи. Якщо погода буде дозволяти, ми готові хоч з понеділка.»

Як каже голова обласної організації «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури» Костянтин Ягодовський, цього року виповнюється 85 років з того часу, як всю Красну площу встелили бруківкою.

«Сама поверхня, ми бачимо, нерівна. Тут є залишки фундаментів, фундаментів торгівельних рядів, які знаходилися на цій площі, залишки інших будівель. І тому треба це вирівнювати і вкладати цю бруківку по новому. Але перед цим потрібно робити весь комплекс археологічних досліджень, передбачених чинним пам’яткоохоронним законодавством. Без цих попередніх робіт, без усіх погоджень ніякі роботи неможливі.»

Сергій Леп’явко, доктор історичних наук, професор: «Треба, по-перше, дати якісний проект, це повинні обговорити історики, археологи, повинні обговорити всі зацікавлені люди. Площа – це не власність міської ради, площа це власність громади Чернігова. Наприклад, археологія може дати абсолютно несподівані знахідки. Наприклад, там, де зараз каток, там великі засипані підвали торгових рядів. Я не знаю, якої вони глибини, ми уявляємо собі, що підвали, це 5-7 метрів глибиною, таке може бути. Може й ні, може й 2-3 метри, а може 5-7. У мене виникає питання, а може по ходу треба буде подивитися і ті підвали перекрити й зробити там підземне кафе.»

Має питання професор Сергій Леп’явко і до перекладання клінкеру. Його, за попередніми розрахунками, з 12 тисяч квадратних метрів залишиться близько 7.

«Оскільки ця бруківка пережила дві світові війни й купу подій, ми бачимо, що її вже перекладали. От вона різного обпалення, з різної глини зроблена. Але найкраще, це ось ця темна. І найкраща бруківка у нас з цієї сторони, де вона була покладена саме за голландською технологією. Ось це бруківка початку 20 сторіччя. Бачимо, що вона залишилась майже цілою. Хочу нагадати, є фотографії, тут їздили танки, величезне навантаження, і те, що було покладене більше ста років тому собі живе й далі. Порівняємо з тим, що розвалюється – зроблено, покладено буквально кілька років тому. Чи дадуть нам гарантію, що воно буде так само!? Ми маємо справу з історичною пам’яткою, яка крім всього іншого годує чернігівців, бо і Красну площу подивитися теж приїжджають, як і наші церкви.»

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає