П'ятниця, 29 березня 2024, 01:13
Повна версія сайту
;

Розглядати справу голови Срібнянської ОТГ Олега Куделі суд почне 26 березня

09:38 05.03.2019    Коментарі  
 

Розглядати по суті справу голови Срібнянської об’єднаної територіальної громади Олега Куделі суд почне 26 березня. Таке рішення ухвалила суддя Срібнянського районного суду Валентина Ходіч. Судовий процес триває рік і 3 місяці. Олег Куделя позивається до Срібнянської селищної ради. Він – самовисуванець, в листопаді 2017 року обраний головою громади, набрав 57 відсотків голосів. До цього двічі очолював селищну раду Срібного. На посаді голови ОТГ він пробув кілька хвилин. На 1-й сесії 17 листопада 2017 року, одразу після складання ним присяги, 19 з 26 депутатів висловили голові недовіру і достроково припинили його повноваження. Причина - конфлікт інтересів. Відтоді громада  - без голови, його обов’язки виконує секретар ради Ірина Мартинюк. Олег Куделя 23 листопада 2017 року звернувся до суду, аби рішення сесії скасували.

У Срібнянському районному суді проходить підготовче засідання у справі відстороненого голови громади Олега Куделі. Це - через рік і три місяці після подання ним заяви.

«Перед цим були суди: Київський апеляційний адміністративний суд, Шостий суд, Верховний Суд України, також Велика Палата Верховного Суду України, яка прийшла до висновку, що суд все таки повинен відбутися у Срібному.»

Позивається Олег Куделя до селищної ради. Яка 17 листопада 2017 року на першій сесії 19-ма голосами «ЗА» достроково припинила його повноваження. Причина – конфлікт інтересів. Олег Куделя несвоєчасно передав корпоративні права у товаристві «Срібнянський райагробуд», за що заплатив штраф в попередній каденції. За відсторонення голови від посади голосувала зокрема секретар Ірина Мартинюк. Відтоді вона ж виконує його обов’язки.

«Оскільки в нас законодавчо передбачено, що людина, яка має за корупційні діяння, яка вже несла покарання, не має займати державні посади, тому зрозуміло, рішення було таке більшості депутатів, у тому числі й моє. Працюємо. Дитячий садок відновлюємо, комунальне підприємство відновлюємо, те що раніше було в дуже занедбаному стані, дороги намагаємося ремонтувати, 5 одиниць комунальної техніки в цьому році придбали.»

Сам Олег Куделя звинувачення у свою сторону називає безпідставними.

«Я являюся засновником, і там видно було, що дійсно є в державному реєстрі, але я все зробив, передачу корпоративних прав іншій третій особі в рамках чинного законодавства. І ці корпоративні права, які в мене були в ТОВ «Райагробуді» передані іншим особам.»

Володимир Кравченко, адвокат Олега Куделі: «Рішення Срібнянської селищної ради є невмотивованим на нашу думку. Воно прийняте в порушення зокрема Закону України про місцеве самоврядування, оскільки відповідне пленарне засідання відбулося з порушенням цього закону. Не виносилось проект рішення на розгляд відповідного комітету або комісії.

Павло Кириченко, депутат селищної ради: «Я не голосував за відсторонення. Чому. Тому що дійсно, насправді не було ніяких підстав голосувати за відсторонення. Це надумане, воно надумане. Тут якщо взяти владу й законність, ви ж самі бачите. 18 місяців вже пройшло чи скільки там з моменту відсторонення, але суд до цього часу не розглянув питання. Це говорить про що. Що влади як такої в районі немає, закону дійсно немає.»

Адвокат Віктор Карпенко, який за договором на безкоштовній основі представляє інтереси селищної ради, каже, справа затягнулася через зміни в Кодексі адміністративного судочинства.

«Так склалося, що підготовче засідання з 2017 року не було, тому що справа ходила в апеляційну інстанцію, у Верховний суд. Це не вина суду, така процедура. Є інструкція, яка передбачає про передачу справ у разі подання апеляційної скарги, касаційної скарги й таке інше. Й тому, коли справа повернулася десь у грудні 2018-го року фактично, то це друге засідання за участі сторін, яке відбулося. Тобто, якщо взяти фактично розгляд справи, то 2 місяці ось воно по суті розглядається.»

Вимоги відстороненого голови – визнати протиправним та скасувати рішення сесії, поновити його на посаді та компенсувати заробітну плату. З листопада 2017-го Олег Куделя на роботу не влаштовувався й на облік у Центр зайнятості не ставав.

«Але тоді втрачається інтерес до позову, так як виходить вже на іншій роботі, не цікаво. І люди мене не зрозуміють, все таки люди підтримують, громада підтримує.»

Віктор Кисляк, житель смт Срібне: «Я вважаю, що він має там працювати.»

Віра Припутненко, жителька смт Срібне: «Так як я живу в Срібному, у мене немає претензій, у мене єдині претензії були, є і будуть до Куделі. Тому що він не чесний.»

Алла Бурдай, жителька с. Поділ: «Як у нас верхівка спрацює, так і буде. Це моя така думка. Від нас багато не залежить.»

Публіцист Володимир Бойко, який досліджував тему звільнення Олега Куделі, каже, подібного випадку він не зустрічав ні в області, ні в Україні.

«Є різні ситуації, це не є такий унікальний випадок, коли голова відстороняється від обов’язків, але щоб отак, на першому засіданні. Він навіть не встиг жодного рішення підписати. В попередній каденції там було виявлено конфлікт інтересів, за який відповідний голова поніс стягнення. Тобто він його відбув це стягнення. Але це стягнення не було пов’язано з обмеженням займати відповідну посаду, покарання він поніс. А потім виявляється наступної каденції він несе такого роду покарання, яке взагалі то не передбачено.»

Розгляд справи по суті в Срібнянському районному суді мають почати 26 березня. Зокрема, допитувати свідків, яких селищна рада заявила два десятки.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає