Четвер, 28 березня 2024, 14:10
Повна версія сайту
;

Чернігівський суд зупинив провадження у справі КП «Ліки України»

08:53 06.03.2019    Коментарі  
 

Чернігівський окружний адміністративний суд зупинив провадження у справі щодо скасування двох рішень обласної ради від 28 березня минулого року та наказу начальника управління комунального майна облради Андрія Буніна. Вони стосуються передачі майнового комплексу комунального підприємства «Ліки України» в оренду приватній компанії. Скасувати рішення та наказ вимагають п’ять депутатів обласної ради. Чому провадження зупинили і де надалі розглядатимуть справу?

«Ставиться на обговорення питання щодо зупинення провадження по даній справі у зв’язку із апеляційним оскарженням даної ухвали і також направлення справи до апеляційного суду.»

Так в окружному адміністративному суді розпочинається підготовче засідання у справі щодо скасування двох рішень обласної ради від 28 березня минулого року та наказу начальника управління комунального майна. Вони стосуються передачі комунального підприємства «Ліки України» в оренду приватній компанії. Апеляційну скаргу подав відповідач у цій справі – управління комунального майна облради. Суддя Юрій Скалозуб, вислухавши всіх, оголошує своє рішення.

«Суд ухвалив: зупинити провадження до перегляду ухвали провадження в апеляційному порядку.»

Цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Ліки України» вартістю понад 82 мільйони гривень 11 лютого цього року передали в оренду приватному однойменному – ТОВ «Ліки України». Його створили 4 місяці тому. 58 відсотків акцій належить трудовому колективу, 42 – трьом приватним фірмам. Одна із них – «Фрілайн інвестмент лтд» зареєстрована в офшорній зоні в Белізі. Начальник управління комунального майна облради Андрій Бунін, за згоди якого комплекс передали в оренду, пояснив: зробили так, бо це – вигідніше.

Андрій Бунін, начальник управління комунального майна обласної ради: «Якщо по цифрам, за останні 8 років КП «Ліки України» перерахувало обласній раді близько 2,4 мільйонів гривень. Орендна ж плата за один рік оренди буде складати 2,75 мільйона. Тому я і рахую, що це в 5 разів буде краще.»

Скасувати рішення обласної ради та наказ Андрія Буніна тепер вимагають 5 депутатів: Ольга Чередник, Сергій  Гайдай, Микола Дейкун, Сергій Журман та Микола Мисник. За словами керівниці фракції «Наш край» в облраді Ольги Чередник, саме ці рішення дали можливість управлінню комунального майна одноосібно та без обговорення з депутатами передати в оренду «Ліки України».

Ольга Чередник, керівник фракції «Наш край» в обласній раді (18 лютого 2019 року): «Фактично «Ліки України» на сьогоднішній день передано в оренду однойменному ТОВ «Ліки України». Це можна подивитися безкоштовно з сайту Мін’юсту в засновниках є не тільки трудовий колектив, а й 2 товариства. Ще одне – із незрозумілими засновниками в офшорі Белізу. Тобто, ми розуміємо, що фактично відбулася приватизація комунального підприємства. Я вважаю, що таке питання повинне вирішуватися не одноосібно очільником комунального підприємства, а депутатами обласної ради на сесії.»

Розглядати цю справу адміністративний суд не може, каже заступник начальника управління комунального майна облради Сергій Свиридов. Саме тому управління й подало апеляційну скаргу.

«Оскільки позивачі у своєму позові зазначають, що у них були якість об’єктивні чи суб’єктивні обставини, які завадили їм прийняти об’єктивне і виважене рішення на сесії обласної ради. Це спір не публічно-правовий, це спір не майновий, який стосується окремих депутатів, і тому їх захист у цьому питанні має проводитися в порядку цивільного судочинства.»

Представник позивачів Микола Торбєєв із цим не погоджується.

«Ми маємо справу щодо законності чи незаконності розпорядчого акту суб’єкту владних повноважень, які за наслідком має – тобто чи зберігається, чи не зберігається майно територіальних громад Чернігівській області. Ми говоримо, чи законно це було рішення, чи не законно. Тому це є саме адміністративна підсудність, юрисдикція і має розглянутися у даному процесі.»

На думку Миколи Торбєєва, ця апеляційна скарга є затягуванням справи з боку відповідача. Чи може окружний адміністративний суд розглядати цю справу, тепер вирішуватиме Чернігівський апеляційний суд.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Ліки України» створили 20 років тому – у 1999-му при Чернігівській обласній раді. Мережа має підрозділи у майже всіх районах області і зараз налічує 52 аптеки, 61 аптечний пункт та аптечний склад. Загалом – 114 закладів.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає