Четвер, 25 квітня 2024, 03:24
Повна версія сайту
;

Ніжинці збирають підписи проти встановлення двометрового октаедра золотого кольору за 740 тисяч гривень

10:33 06.03.2019    Коментарі  
 

У Ніжині збирають підписи проти встановлення в центрі міста двометрового октаедра золотого кольору за 740 тисяч гривень. Гроші на арт-об’єкт з держбюджету залучив нардеп-мажоритарник від фракції «Народний фронт» Олександр Кодола. Як сказав автор електронної петиції проти встановлення восьмигранника Євген Ткаченко, ці гроші можна було б витратити  більш нагальні потреби. Для прикладу, ремонту доріг. Сам Олександр Кодола дії Євгена Ткаченка називав політичною провокацією, а також пояснив, чому ці гроші не можна витратити на ремонт доріг.

Це центр Ніжина. Незабаром тут може з’явитися ось такий арт-об’єкт – золота октаедра. За результатами аукціону на сайті відкритих держзакупівель «Прозорро», її виготовлення коштуватиме 740 тисяч гривень.

На сайті Ніжинської міської ради з’явилася петиція з проханням не встановлювати  двометровий октаедр золотого кольору, а гроші витратити на інші потреби міста. За добу петиція зібрала 89 голосів зі 100 потрібних для її розгляду міськрадою. Євген Ткаченко – її автор.

«Хочуть зробити незрозуміло що за 700-800 тисяч гривень, в той час як місто потерпає від багатьох проблем – це і дороги, ви самі бачите, які тут дороги, і потік безпритульних тварин, і на Незалежності потік поди, потопи… тобто проблем море, а вони збираються кошти витрачати незрозуміло куди.»

Замовник інсталяції - управління житлово-комунального господарства Ніжинської міської ради. Його начальник Анатолій Кушніренко каже, гроші на арт-об’єкт виділяли не з місцевого бюджету,а з субвенції на соціально-економічний розвиток. Їх з держбюджету залучив нардеп від фракції «Народний фронт» Олександр Кодола.

«Це за його ініціативи, це депутатські кошти, які були направлені на місто Ніжин. Цільового призначення змінювати ми не можемо, бо ці кошти – ціленаправлені, є постанова Кабміну.»

Олександр Кодола, народний депутат 209-го виборчого округу від фракції «Народний фронт»: «До мене було багато звернень, що молоді люди не можуть знайти у Ніжині сучасне місце відпочинку, розумієте.

Сьогодні місцева влада розпочала реконструкцію площі, і я долучився і долучив кошти державного бюджету на встановлення архітектурно-паркової композиції.»

Скарги нардеп називає політичною провокацією та, цитуємо: «висмикнутими з контексту».

«Я чотири роки вже працюю як представник Ніжина в парламенті, за цей час я залучив більше 100 мільйонів на потреби округу. З них 51 мільйон на потреби міста Ніжина.

Було зроблено дуже багато. Те, що ви запитуєте – це маленький елемент з усього того, що ми зробили, залучили.

Один активіст на своїй сторінці виклав , яку адмініструє. Він намагається збурити ситуацію. Це є окремий представник політичної сили – партії «Батьківщина». Який просто за це отримує гроші.»

Євген Ткаченко свій зв’язок з партією «Батьківщина» заперечує. Каже, грошей за громадську діяльність не отримує.

Олександр Кодола, народний депутат 209-го виборчого округу від партії «Народний фронт»: «Якщо говорити про громадськість, то я всі свої проекти реалізую на прохання громадськості.»

Викладачка Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Світлана Борисюк має іншу думку .

«Громада міста Ніжина сприймає це як певне приниження гідності. Коли не запитують ні громаду, ні органи самоуправління про те, а що ми можемо в місті в першу чергу зробити.»

Світлана збирає живі підписи паралельно із петицією. За вчорашній день - більше 20.

«Ми в своєму зверненні до народного депутата просимо, щоб він організував зустріч із виборцями і на ній вирішив, куди можна перерозподілити ці кошти.

Громада проти цього оскільки у нас потребують ремонту колектори, які є фільтрами захисними. Хоча б фасадний такий ремонт поліклініки, водовідведення на вулиці Незалежності.»

Про ставлення до майбутнього арт-об’єкту ми спитали і в перехожих.

Олександра Сірик, жителька Ніжина: «Ну в принципі вона мені подобається, можливо так, вона потрібна. Щоб молоді люди дізнавалися більше, що є в нашому місті. Бо іноді буває так, що люди приїжджають до нас з іншого міста, і вони знають більше, ніж ті люди, які тут виросли і живуть. То можливо це якось зверне увагу.»

Володимир Даниш, житель Ніжина: «Мені вона не потрібна. Може, комусь і потрібна, а я не був би, мабуть, радий. В нас лишніх коштів на таке, я думаю, немає.»

Тетяна Чичикова, жителька Ніжина: «Ну я чула, у соцмережах бачила. Я думаю, що це зайве. Ці кошти можна витрати на інші проблеми, наприклад тротуари.»

Олександр Кодола, народний депутат 209-го виборчого округу від партії «Народний фронт»:«Тобто це подарунок для ніжинців, розумієте? Це кошти державного бюджету. На які я можу впливати. Вони не можуть піти, як там хтось хоче, на дороги чи там на інші потреби.»

За словами начальника управління ЖКГ Андрія Кушніренка, конкретні місце та дату встановлення інсталяції визначать пізніше на містобудівній раді.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає