Субота, 20 квітня 2024, 17:28
Повна версія сайту
;

Що, після початку монетизації, буде із зекономленою раніше субсидією

08:47 18.03.2019    Коментарі  
 

Зекономлена раніше, до початку монетизації, субсидія має піти на оплату нових платіжок. Про це UA:Чернігів сказав директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, коментуючи вчорашнє роз’яснення Мінсоцполітики. Воно стосувалося порядку перерахунку невикористаної субсидії  - так званої переплати.

Любов Поліщук, жителька Новгорода-Сіверського: «Подавала я в серпні на субсидію. Вони мені нарахували. Набігла переплата. Тепер я думаю – що ж тепер з нею? Чи вони нам її повернуть, чи ні? Платити згідно показань лічильника, чи ця переплата буде враховуватися? Хотілося б, аби ця переплата залишилася. Я це хочу знати, це для мене болюче питання. Бо пенсія мала і не вистачає коштів заплатити. Субсидія завжди необхідна.»

З березня субсидію Любов Поліщук отримує готівкою. На рахунках «Чернігівгазу» у неї залишилось 1068 гривень невикористаної безготівкової субсидії.  «Чернігівгаз» має закрити ними частину нового платежу, нарахованого жінці в березні за лютий, каже директор департаменту соцзахисту облдержадміністрації.

«Вийшло роз’яснення кабінету міністрів про порядок використання сум зекономлених субсидій. Домогосподарство має право звернутися відповідно до 848 постанови до організації надавача послуг і організація має врахувати зекономлену суму субсидії в плату за спожиту послугу. +  За опалювальний сезон домогосподарство має право використати зекономлену субсидію, при тому що вони будуть отримувати ще монетизовану субсидію. Зекономлена монетизована субсидія це вже безпосередньо кошти домогосподарства.»

Наприклад, йдеться у роз’ясненні Мінсоцполітики, станом на березень у субсидіанта залишається 1500 гривень невикористаної субсидії. У лютому домогосподарство спожило газу на 1000 гривень - цю суму  можна закрити невикористаною субсидією. Надавач послуг повинен перерахувати платіжку за лютий, у графі «до сплати» мають стояти нулі.

«А відповідно за березень ці півтисячі що залишаються, переходять на платіжку в квітень місяцьЯкщо в березні спожило домогосподарство ресурсів на 1000, то півтисячі входять в плату за спожиту послугу, і до сплати залишається півтисячі. Зекономлені субсидії треба використати до закінчення розрахункового періоду. Він закінчується з закінченням опалювального сезону. Якщо вони не будуть використані, тоді вони будуть обраховані і підняті назад до державного бюджету. Хоча надавач послуг повинен провести цей розрахунок і самостійно. Я б радив краще звернутися, щоб це було відображено в платіжному дорученні.»

У березні Любов Поліщук отримала платіжку за лютий із вартістю спожитого газу 2,5 тисячі гривень. Цю суму їй перерахують, як і іншим абонентам, врахувавши переплату по субсидії, каже директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

«У лютому людина спожила на 2,5 тисячі природного газу. Так як існувала переплата в розмірі 1068 гривень. До сплати виставим 1400, не всю суму.»

Відео UA:Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає