П'ятниця, 29 березня 2024, 15:16
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині перевірять обґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги

17:19 21.03.2019    Коментарі  
 

Практичні аспекти реалізації нових вимог законодавства у сфері житлово-комунального господарства розглянули учасники наради, яку сьогодні, 21 березня, провів голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник.

В обговоренні взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, представники виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, тепло-, водо-, електро- та газопостачальних підприємств області.

Мова йшла про виконання вимог законів України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про ринок електричної енергії», «Про ринок природного газу» та «Про житлово-комунальні послуги».

Так, відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» оператори зовнішніх мереж мали встановити лічильники теплової енергії до початку серпня минулого року. Теж саме стосується гарячої і питної води в нежитлових будівлях. У житловому секторі цей процес повинен бути завершений до початку серпня поточного року.

За інформацією міськвиконкомів та підприємств-надавачів послуг джерела фінансування на реалізацію даних заходів невизначені, питання залишається актуальним та відкритим.

З іншого боку, на селекторній нараді, що відбулася на початку березня, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман акцентував увагу на тому, що завдяки децентралізації бюджети органів місцевого самоврядування зросли втричі і більше. При цьому, на заходи з підготовки і проходження опалювального сезону використано менше 3% від загального розміру бюджетів.

– Безперебійне надання житлово-комунальних послуг належної якості – завдання не тільки для підприємств цієї галузі, а й для місцевої влади. Тому органам місцевого самоврядування необхідно розробити відповідні плани і системно працювати над питаннями модернізації та підвищення енергоефективності водопровідних і теплових мереж, заходів з енергозбереження, ведення обліку споживання ресурсів, захисту споживачів від завищених нарахувань, – зазначив Олександр Мисник.

До речі, законодавством передбачені фінансові санкції за порушення законодавства у сфері комерційного та розподільного обліку комунальних послуг. З 1 серпня 2020 року суб’єктів господарювання-операторів зовнішніх інженерних мереж штрафуватимуть за порушення строків встановлення або заміни вузлів комерційного обліку теплової енергії, гарячої чи питної води.

Окрім нестачі фінансів, за словами керівників підприємств-постачальників, проблемним питанням є відмова населення встановлювати прилади обліку, оскільки для багатьох це стане невигідно. Адже тоді доведеться платити за реальне споживання енергоресурсів, що значно вище визначених на сьогодні норм для будинків без лічильників.

Крім обліку енергоресурсів, учасники наради значну увагу приділили питанням тарифів та модернізації мереж і обладнання підприємств житлово-комунальної сфери.

Тож за підсумками обговорення керівникам підприємств та органів місцевого самоврядування рекомендовано передбачити відповідні джерела фінансування, в тому числі і за рахунок місцевих бюджетів, для встановлення засобів обліку теплової енергії, гарячої та холодної води, а також на проведення заходів, спрямованих на забезпечення сталого проходження наступного опалювального сезону.

Департаменту ЖКГ та ПЕК ОДА доручено проаналізувати за участю контролюючих органів економічну обґрунтованість тарифів підприємств-ліцензіатів облдержадміністрації. У разі виявлення порушень тарифи мають бути переглянуті.

Довідково. На сьогодні в області вузлами комерційного обліку теплової енергії оснащені 78,2 % багатоквартирних будинків та 80 % нежитлових будівель; лічильниками гарячої води – відповідно 4,3 % і 90,1 %; холодної води – 79,3 % та 97,5 %.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає