Четвер, 28 березня 2024, 14:38
Повна версія сайту
;

Вибори на Чернігівщині: поліція миттєво реагує на незаконну агітацію

13:17 22.03.2019    Коментарі  
 

Поліція Чернігівської області перевіряє кожну інформацію про використання приміщень державної та комунальної форм власності в агітаційних цілях.

Станом на 22 березня 2019 року надійшло понад 130 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства. Переважна більшість з них стосується масових зборів громадян в приміщеннях, що належать органам державної влади та органам місцевого самоврядування (будинки культури, сільради, бібліотеки тощо).

Поліцейські миттєво реагують на такі повідомлення, адже збори можуть порушувати виборче законодавство. Зазвичай акції проходять під егідою різноманітних тренінгів, але насправді стосуються перебігу виборчого процесу. Хоча законодавство прямо забороняє використання вищезгаданих приміщень для проведення заходів передвиборної агітації. За це передбачена адміністративна відповідальність.

До того ж на самих зборах може відбутися грубе порушення виборчого законодавства. Як приклад – підкуп виборців (ст. 160 Кримінального кодексу України). Закон передбачає покарання як для скупників голосів, так і для «продавців». Першим загрожує до семи років ув’язнення, другим — обмеження волі на строк до двох років.

Якщо Ви володієте будь-якою інформацією про порушення виборчого законодавства чи Вас намагаються підкупити (або Ви вже отримали неправомірну вигоду), повідомляйте про ці факти за номером «102». У такому разі виборець має змогу уникнути передбаченого законом покарання.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає