П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:07
Повна версія сайту
;

Нічних тролейбусів у Чернігові не буде через нестачу водіїв

15:22 22.03.2019    Коментарі  
 

Запустити нічні тролейбусні маршрути у Чернігові поки не можуть. Основна причина – через нестачу водіїв. Про це UA: Чернігів сказав начальник управління транспорту міської ради Олександр Рижий. Електронна петиція з таким проханням за чотири дні набрала 93 голоси. Навіщо чернігівцям громадський транспорт серед ночі та як це питання вирішують в інших містах - дізнавалась наша Альона Макаренко.

Питання про запровадження нічного тролейбусного маршруту в Чернігові порушуються містянами кілька років поспіль. Вони періодично створюють петиції з таким проханням, звертаються безпосередньо до управління транспорту, й регулярно отримують відмову.

Одна з причин – нерентабельність маршруту, каже член координаційної ради з питань громадського транспорту при міськраді Тетяна Романова.

«Відповідь була така: це є збитковим рішенням, тому ми не плануємо поки що їх розглядати і запроваджувати, тому що воно не буде приносити прибуток. 04:49-05:00 Звісно, що було б доречно, якщо робити нічний транспорт, то нічний тариф має бути більший, аніж звичайний тариф.»

Тетяна Романова каже, практика запровадження нічних тролейбусних маршрутів для України не нова. І досить успішно діє в Житомирі.

«Вони зробили по такому принципу, що з центру міста їдуть короткі маршрути в ключові мікрорайони міста. Тобто в центрі міста люди можуть пересаджуватись на будь-який маршрут і доїжджати до свого дому. Транспорт нічний починає працювати з 9 до 1 години. Якщо це святкові дні – то звичайно, що воно продовжується до 6 години. По аналізу, те, що вони вже побачили по роботі нічного транспорту, то у такі святкові дні воно приносить якийсь прибуток, пасхальні, новорічні свята воно користується попитом, а в такі дні воно працює як соціальний транспорт.»

У вересні 2015 року нічний тролейбус запустили у Рівному, на маршруті, що сполучає залізничний вокзал та автовокзал. Вночі на ньому працював один тролейбус. Декілька разів його рух зупинявся через ремонт контактної мережі. Станом на сьогодні нічний тролейбус у Рівному не працює, коли буде відновлена його робота невідомо. Були спроби запустити нічні тролейбуси на інших маршрутах, але цей експеримент не вдався.

Чи потрібен такий маршрут у Чернігові – питаємо в містян.     

Сергій Луцишин: «Звичайно треба. Люди можуть до пізнього вечора відпочивати, вночі, наприклад, хтось може кудись піти, поїхати і йому треба якось дістатися додому, а пішки йти довго. По-європейськи це правильний напрям, бо я був і в Чехії, і в Польщі – там є таке, вони ходять кожні півгодини. Нам до них дуже далеко, але якщо розвиватися в цьому напрямку, ми їх наздоженемо.»

Олександр Костирко: «Я думаю, що не треба. Бо мало буде пасажирів, це енергію тільки буде крутити.»

Андрій Крокос: «Я думаю, що навряд чи, бо вночі люди не дуже транспортом користуються. Я думаю, зранку було б корисно, десь о 5-й годині ранку.»

Валентина Лопухівська: «Ви знаєте, вчора син їхав о 9 вечора і він попросив подивитися в «Дозорі» 1-ку. І я подивилася – на всьому маршруті о 9-й вечора була одна тільки машина. А всі решта, так дуже гарно видно, в ДЕПО стоять всі одинички. Тому я вважаю, що зараз, коли працюють магазини довго, коли молоді все рівно хочеться погуляти десь, треба щоб ввечері тролейбуси ходили, принаймні до 12 години.»

Ходять - до пів на першої ночі, каже начальник управління транспорту міської ради Олександр Рижий.

«Перший тролейбус виїжджає о 4:40, а останній заїжджає в 12:30 ночі. Ми забезпечуємо пікові години, а вже у вечірній час на маршруті залишається по одній одиниці, інтервал руху збільшується в рази. Тобто він десь 40-50 хвилин становить.»

Тролейбуси, які курсуватимуть містом всю ніч для Чернігова – реальні, якщо на них з’являться водії, пояснює Олександр Рижий.

«Це все реально, але в нас є багато причин, чому ми це не можемо зробити. Це, по-перше, відсутність водіїв. На сьогоднішній час в тролейбусному управлінні не вистачає близько 50-ти водіїв.»

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає