П'ятниця, 19 квітня 2024, 14:28
Повна версія сайту
;

Поліція Чернігівщини закликає не замовчувати домашнє насильство

11:14 26.03.2019    Коментарі  
 

Поліцейські закликають людей не замовчувати домашнє насильство, адже одного разу це може завершитися не сльозами, а каліцтвом чи смертю одного з членів родини.

Згідно з законом, домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства. Кожен пригадає принаймні одну історію знайомих, коли батьки систематично били чи принижували дітей, або дорослі люди знущалися над старими батьками. І цим, нажаль, грішать не лише неблагополучні сім’ї алкоголіків чи наркоманів, а й звичайні родини.

Поліція вимушена втручатися в такі ситуації та проводити з агресорами роз’яснювальну роботу; поліцейські ставлять порушників на облік, попереджають про відповідальність, складають на них адмінпротоколи або відкривають кримінальні провадження.

З початку року поліція прийняла 375 заяв і повідомлень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством (складено 320 адміністративних протоколів та відкрито одне кримінальне провадження). На профілактичних обліках поліції перебувало 1573 особи, схильні до вчинення домашнього насильства.

Найстрашніше, коли жертва домашнього насилля замовчує проблему, бо любить агресора, бо їй нікуди йти, бо спільні діти, бо ще багато різних «бо». Якщо не намагатися вирішити проблему, рано чи пізно все це може завершитися трагедією.

Якщо вам завдали тілесних ушкоджень, обов’язково повідомте про це поліцію та зверніться до медичної установи, бо отримані офіційні довідки стануть доказом насильства для майбутнього суду. На всяк випадок обов’язково майте під рукою контакти вашого дільничного офіцера поліції (зі списком можна ознайомитися на сайті Головного управління Нацполіції https://cn.npu.gov.ua/gromadyanam/policiya-i-gromada/vash-dilnuchnuy.html ).

За домашнє насильство законодавство передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арештом на строк до 6 місяців. Також передбачається обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до двох років.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає