П'ятниця, 19 квітня 2024, 13:00
Повна версія сайту
;

Стрижень у районі Стрілецької очистять за 14 мільйонів гривень

08:42 02.04.2019    Коментарі  
 

Водойму на Стрижні в районі вулиці Стрілецької у Чернігові очистять від сухостою та мулу за майже 14 мільйонів гривень. Відповідний тендер оголосило управління капітального будівництва Чернігівської міськради. Еколог Юрій Карпенко каже, це допоможе поліпшити екологічний стан річки, та ненадовго.

Річка Стрижень у Чернігові. Ось ця її частина в районі вулиці Стрілецька  - третя, або верхня водойма. У цьому році її планують очистити від мулу та сухостою. На це потрібно майже 14 мільйонів гривень.  На таку суму оголосило тендер управління капітального будівництва міськради.

 «Десь в середині квітня буде закінчено проведення торгів. Якщо не буде якихось ексцесів пов’язаних з антимонопольним, то планується вже десь на початок травня заключити договір про проведення робіт.

В цьому році кошти виділені і є 10 мільйонів, але місто міркує так, що знайдуть видатки, яких не вистачає. Плануємо, що до кінця цього року ми все завершимо.» - розповідає начальник управління капітального будівництва Чернігівської міськради  В’ячеслав Почеп.

Завершити роботи, відповідно до тендерної документації, мають до 31 жовтня цього року. Розробник проекту Анатолій Клименко каже, - з 2006 об’єм водойми через замулення зменшився на 50 тисяч кубометрів . Це  - одна сьома об’єму цього ставка.

Директор ТОВ «Водпроект-Чернігів» Анатолій Клименко каже: «Якщо ми не будемо втручатися, вона заросте рогозою.. водойми не стане. Значить, ми видаляємо мул та замулений ґрунт способом гідронамиву земснарядом. ґрунт буде намиватися на карти, які будуть розташовані метрів за 200 нижче, де ми стоїмо від цієї точки.

Відстоюється він, і потім  після підсушування вивозиться на полігон твердих побутових відходів.

Це, якщо ви бачили, на пляжі в минулому році так відбувався намив Золотого берега, отакий земснаряд стояв на Десні.Такий самий земснаряд буде стояти тут і таким самим способом робити.

Глибина поглиблення максимально до метра 90.»

Чиститимуть не всю водойму, а її частину – 6 гектарів біля греблі. Умовно – це від дамби до кінця новобудов. Анатолій Клименко пояснює -  реконструйовані дамби на Стрижні працюють так, що при спуску сходить не верхній шар води, а з дна.

«Це – верхня водойма на річці Стрижень. А в нас ще нижче 2 знаходиться – Героїв Чорнобиля та Берегова.

Цей мул, ви ж розумієте, що якщо ми не видалимо, ми будемо перепускати з цієї водойми в ту водойму, з тієї водойму руслом річки і будемо гнать до самої Десни.

Я думаю… воду буде краща ніж в річці Десна.»

Юрій Карпенко два роки досліджував Стрижень разом з працівниками кафедри екології Національного університету «Чернігівський колегіум».

«В межах водойми, яку планують.. створилась певна біосистема. Там є набір видів прибережної рослинності, флори – там є іхтіофауни, вони створюють систему, яка в межах рівноваги працює. 0504 Крім того нами знайдені кілька популяцій в «Червоної книги».

Річка Стрижень – це жива річка. Тобто втручання в цю річку потребує певних вивчень і певних обмежень.»

Науковець каже, гідротехнічні роботи мають проводити після комплексної оцінки їх впливу на довкілля.  За словами завідувачки сектору екологічного моніторингу департаменту екології облдержадміністрації Валентини Ганжі, зараз триває процедура розробки такої оцінки. Юрій Карпенко обраний метод очистки русла називає дієвим, втім, короткостроковим.

«Вся вода, яка зі снігом потрапляє в річку Стрижень, - виникає питання, як зупинити чи обмежити цей процес. Варіанти виходу – це малі модульні споруди. Вони затримують потік піску, сольової суміші та нафтопродуктів до річкової системи Стрижня.»

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає