П'ятниця, 29 березня 2024, 04:27
Повна версія сайту
;

Надавачі послуг з електро- та газопостачання стверджують: субсидіанти обов’язково отримають свої субсидії

10:03 09.04.2019    Коментарі  
 

У Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської ОДА роз’яснили, чому виникли проблеми з відшкодуванням субсидій на оплату послуг з електро- та газопостачання.

Щодо невикористаної споживачами субсидії на оплату послуги з постачання електричної енергії

Проблема із відшкодуванням субсидій на оплату за електроенергію виникла не лише в Чернігівській області. Така ситуація характерна для всієї країни у зв’язку з переходом з 1 січня 2019 року на нові відносини на ринку електричної енергії.

З початку року ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» не здійснює діяльність з постачання електричної енергії споживачам. Ці функції тепер виконує ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ».

Оскільки це підприємство не є правонаступником ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», йому не можуть бути передані кошти невикористаної побутовими споживачами субсидії, що залишилися на рахунках ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО».

Наразі ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» очікує роз’яснень від міністерств енергетики та вугільної промисловості і соціальної політики щодо подальших дій з невикористаною споживачами субсидією.

А поки що знайдено тимчасовий вихід із ситуації: залишки субсидії перераховуються від ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» до ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» у разі особистого звернення споживача із відповідною заявою.

Щодо причин, які спричинили неукладення договору на обслуговування між АТ «Державний ощадний банк України» та ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ»

З 1 січня цього року впроваджено новий порядок надання субсидій у грошовій формі, передбачений постановою КМУ від 27.12.2018 № 1176. Банком, уповноваженим забезпечувати обслуговування реалізації цього механізму, визначено АТ «Державний ощадний банк України», за що йому передбачена винагорода  в розмірі 0,7% від суми зарахованих коштів на рахунки надавачів послуг.

Проте джерело покриття цих витрат у ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТ» відсутнє. Підприємство звернулося до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювати це питання.

Наразі ж споживачів заспокоюють: газопостачання припинятися не буде.

Субсидіанти отримають кошти в готівковій формі одразу ж після вирішення проблемної ситуації і зможуть розрахуватися за використаний природний газ.


Автор: За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації
Коментарів ще немає