Вівторок, 16 квітня 2024, 14:55
Повна версія сайту
;

Як працюють чернігівські комунальники після змін у системі ЖКГ

16:55 12.04.2019    Коментарі 1  
 

Зміни у системі надання послуг ЖКГ, які відбуваються зараз, пов’язані з новим законами України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про здійснення права власності в багатоквартирних будинках». Ці два законодавчі акти змусили комунальників перейти в нові умови господарювання. 

Так, вперше введена послуга з управління багатоквартирним будинком. Право надавати таку послугу можє та організація, яка має не тільки досвід управління, а й сертифікованого менеджера з управління багатоквартирними будинками у своєму штаті.  До речі, у комунальних ЖЕКах Чернігова такі менеджери вже є.

Житловий сектор у Чернігові вже майже весь приватизований, тому в мешканців є право стовідсотково керувати своїм житлом або наймати керуючу компанію, а також задавати тон у виконанні нею всіх робіт.  На сьогодні всі спірні питання повинні вирішуватися більшістю співвласників – на загальних зборах, рішення яких оформлюються актами й протоколами. І керуюча компанія повинна прислухатися до думки співвласників.

Про це, зокрема, йшла мова в програмі «Серед тижня» телеканалу «Новий Чернігів», гостем якої був начальник КП «Деснянське» Чернігівської міської ради Віктор Пригара.

Житлові організації працюють у межах законодавства та на підставі договорів, які укладаються окремо по кожному будинку.  У Чернігові п’ятьма найбільшими керуючими компаніями – комунальними підприємствами та ТОВ «Майас Сілтумс» - укладено понад 1,5 тисячі таких договорів, розповів він. 

Зараз, відповідно до законодавства, копії цих договорів надаються у кожну квартиру. Додатком до них є кошторис, який містить перелік усіх 14 обов’зкових послуг з утримання і обслуговування будинку, що їх надають житлові організації. Цей перелік затверджений постановою Кабінету міністрів України.

У цьому додатку є й ціна кожної послуги в розрахунку на квадратний метр житла. Тобто люди будуть точно знати, за що і скільки вони платять. Якщо хтось ще не отримав такої копії і не хоче чекати – він може звернутися до своєї житлової дільниці і там її нададуть.

Разом з тим, для того щоб керуюча компанія надавала якісні послуги в повному обсязі, співвласники мають вчасно і в повному обсязі сплачувати за них. Якщо співвласники зібрали, приміром, тисячу гривень – то й послуг вони отримають на цю тисячу, а не більше. Адже облік зараз ведеться побудинково, а роботи по кожному будинку ведуться в межах цих сум. «Дарувати» комусь кошти іншого будинку зараз заборонено.

Нещодавно до засобів впливу на боржників додалася пеня в розмірі 0,01%. Також за борги по сплаті комунальних послуг позбавляють субсидії. Але боржник шкодить не тільки собі – через нього потерпають, не отримуючи кращих послуг з обслуговування будинку, всі його мешканці. Тому житлові організації просять усіх  старших будинків, їх актив, просто свідомих співвласників: «Не будьте байдужими. Спонукайте своїх сусідів-боржників до того, щоб вони реструктуризували та погашали такі борги.  Від цього напряму залежить благополуччя всього будинку».

Це та багато іншої корисної інформації – в повній версії телепрограми:


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Гість Патриот 2019-04-13 07:03:37

Полный бред пишут журналисты. Например откуда у компании может появится сертификованный менеджер, если до сих пор нет постановления КМУ о них. Эта норма предусмотрена законом. Скажите где их готовят, без разрешения правительства.