Середа, 17 квітня 2024, 00:53
Повна версія сайту
;

У Чернігові відкрили виставку відреставрованих ікон та археологічних знахідок

08:48 18.04.2019    Коментарі  
 
У Колегіумі Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" у середу відкрилася виставка відреставрованих ікон та археологічних знахідок під назвою "Повернуті з небуття".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив учений секретар заповідника Сергій Черняков.

"Виставка приурочена до Дня пам’яток історії та культури, який відзначатиметься завтра. Експозиція налічує 22 ікони та майже сотню археологічних предметів. Нове життя їм дали реставратори нашого заповідника Ігор Шаполов, Олександр Ткач та Павло Солобай. Деякі ікони відновили фахівці Національної академії мистецтва та архітектури", - поінформував співрозмовник.

За словами Чернякова, одна з представлених ікон - "Преображення" - "Ісус Христос" має дуже цікаву історію. Просвічуючи її перед реставрацією рентгеном, Олександр Ткач виявив, що під більш пізнішим, досить грубим і темним багатофігурним зображенням "Преображення" знаходиться зовсім інший малюнок - світлий образ Ісуса Христа, написаний яскравими фарбами. Крок за кроком майстер частково відкрив його, залишивши довкола фрагменти зображень верхнього шару ікони.

Загалом на виставці представлені ікони XVIII - поч. ХХ ст. з різноманітними іконографічними сюжетами. Вони написані у різній манері та ікономалярській техніці темперними фарбами та олією. Зокрема, тут можна побачити вісім образів Богородиці, декілька зображень Ісуса Христа Вседержителя, лики апостолів Петра та Якова, Василя Великого, Іоанна Златоуста, Миколая Чудотворця та інших святих.

Друга частина експозиції знайомить із рідкісними археологічними знахідками з чорного та кольорових металів давньоруського та ранньомодернового часу - прикрасами, речами повсякденного вжитку, культовими предметами, монетами та ін. Є серед них і артефакти, знайдені торік під час археологічних розкопок літописного Окольного граду Чернігова (на місці майбутньої прибудови до музичної школи №1, де було виявлено понад 500 предметів IX-XX століть).

"Це, зокрема, ключі, підвіска, булавка, інші речі. Саме в нас вони представлені уперше", - зауважив Черняков.

Нове життя металеві предмети старовини отримали завдяки копіткій праці реставратора Павла Солобая.

Під час відкриття виставки "Повернуті з небуття" відбулася також презентація збірника наукових праць "Карнабідівські читання". Видання було підготовлене за результатами наукової конференції, що проходила в жовтні 2018 року.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі, фото надані Національним архітектурно-історичним заповідником "Чернігів стародавній"
Коментарів ще немає