Четвер, 28 березня 2024, 17:34
Повна версія сайту
;

Чернігівщина в лідерах за кількістю повернутих державі земель

10:28 19.04.2019    Коментарі  
 

Наразі у державній та комунальній власності перебуває близько 10,5 млн га угідь. Це - площа, співставна з площею Ісландії або Куби, та більша, ніж площа Угорщини чи Австрії.

Ця земля продовжує залишатись одним з об’єктів корупційних схем та джерелом збитків для Державного і місцевих бюджетів. Недосконалість законодавства у сфері земельних відносин, надзвичайно низький відсоток реєстрації земель в Державному кадастрі (лише 20% всіх державних земель), відсутність цивілізованого ринку землі не тільки не сприяють їх ефективному використанню, а й створюють сприятливий ґрунт для корупції та зловживань.

Дані, отримані від обласних прокуратур, свідчать про колосальні масштаби збитків від «управління» державними землями чиновників, що не гребують хабарами (за незаконне переведення земель з державної власності у приватну, за надання їх в оренду з правом подальшого набуття права власності, за передавання ділянок у користування тощо).

Кількість позовів прокурорів, які задовольнили суди за 2018 рік, у різних регіонах коливається від десятків до понад сотню. У регіонах-лідерах суди фактично кожні 3-4 дні задовольняли позови прокурорів щодо порушень в земельній сфері. Так у Хмельницькій області суд задовольнив 111 позовів за рік, у Черкаській – 107, у Харківській -105, у Львівській - 100. Найменше задоволених позовів у Рівненській (20), Івано-Франківській (25) та Закарпатській (27) областях.

Суми втрат державного та місцевих бюджетів за рік обчислюються мільйонами/мільярдами гривень.

Найбільше коштів повернули у Дніпропетровській (2 млрд. 745 млн грн), Львівській (540,6 млн грн) та Одеській (459,2 млн грн) областях. Найменше – Луганській (11,3 млн грн), Хмельницькій (40,3 млн грн.), Івано-Франківській (48,8 млн грн).

Найбільше земель повернули у Львівській (13439 га), Чернігівській (8037 га) областях та м. Києві (4960 га). Найменше – у Закарпатській (68 га), Івано-Франківській (374 га), Волинській (459 га) областях.

Прогалини діючого законодавства, схеми, що виникли внаслідок дії мораторію, який не дозволяє купувати/продавати землю законним шляхом, створюють безліч можливостей окремим чиновникам розпоряджатися державними та комунальним землями «на власний розсуд». НАБУ не раз ловило на хабарництві сільських голів, голів РДА, посадовців різних рангів за сприяння у здійсненні тих чи інших дій. Якщо не усунути причину, - роботи у правоохоронних органів не поменшає…

Лише за минулий рік  судами різних інстанцій було задоволено 1270 позовів про порушення у сфері земельних відносин на загальну суму 4,5 млрд. гривень. Фактично державі повернули 53,2 тис. га земель.

Натомість реалізація земельної реформи та впровадження вільного ринку (про наміри зробити це заявили обидва кандидати в президенти) можуть позбавити посадовців джерела незаконного збагачення та сприяти виведенню операцій з землею з «тіні» і збільшенню доходів громад.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає