Субота, 27 квітня 2024, 04:35
Повна версія сайту
;

Як реконструюватимуть Красну площу?

16:00 19.04.2019    Коментарі  
 

Як реконструюватимуть Красну площу у Чернігові: про це говорили в ефірі «Теми дня» на UA: Чернігів.

Участь в програмі взяли заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Євген Дейнеко, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський та історик Сергій Леп’явко.  

Ведуча В суботу на Красній площі з боку апеляційного суду почали демонтувати клінкерну цеглу. Ці роботи розпочалися в рамках реконструкції Красної площі. Їх  початок викликав занепокоєння громадськості та істориків. Як можна оновити покриття на центральній площі міста і при цьому зберегти її історичну цінність? Про це сьогодні ми поговоримо в «Темі дня». Звідки виникло питання реконструкції Красної площі? Чия це ініціатива?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Покриття Красної площі востаннє ремонтувалося в 60-х роках. Зараз ми місцями бачимо просадки покриття. В деяких місцях клінкер починає руйнуватися. Було вирішено провести реконструкцію покриття площі. Була розмова з проектантами, радились з усіма спеціалістами різних сфер. Сесією було виділено кошти для проведення робіт, на реконструкцію Красної площі. Мережі, які знаходяться під покриттям – водопровід та каналізація наразі в аварійному стані. Вони закладу валися в 1973 році. Їх також потрібно міняти.

Ведуча В чому полягає реконструкція Красної площі? Прес-служба міської ради виклала на своїй сторінці повідомлення про те, що ця реконструкція вважається комплексною. Що мається на увазі?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради На території Красної площі є три проекти – це проекти по заміні водопроводу та каналізаційного колектору. Ці роботи вже почали виконувати. Наразі ведуться підготовчі роботи – зняття клінкеру в тих місцях, де необхідно розкопувати під заміну труб. А друга частина – це реконструкція мощення Красної площі. Друга частина полягає в тому, що весь клінкер, який є на площі – 12 тисяч 600 квадратних метрів, весь знімається, сортується і буде в подальшому використаний для мощення площі.

 Ведуча Якою є вартість робіт?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Вартість робіт по заміні водопроводу та каналізації – близько 20 мільйонів за два проекти.

Ведуча Хто є підрядником? Тендер вже проведений?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Так. На ці роботи проведений тендер. Підрядником визначено ТОВ «УТБ інженірінг». Укладено договір, є всі дозвільні документи на проведення відповідні роботи.

Ведуча Як саме визначали на яких вулицях треба замінити труби?

 Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Питання заміни труб на даних ділянках стоїть у водоканалу вже декілька років. Труби вже зношені. Крім того, вже розглядався проект реконструкції мощення площі. Тому ці всі роботи потрібно виконувати в комплексі, для того, аби другий раз не розкопувати в тому місці, де ми вже проведемо мощення площі.

Ведуча Скільки триватимуть роботи по заміні труб?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Роботи по заміні комунікацій  розпочалися з площі, для того, щоб рухатися вбік вулиці Кирпоноса. Роботу плануємо завершити в липні.

Ведуча Друга частина реконструкції Красної площі – це перекладання клінкерної цегли. Цегла буде перекладена не лише на самій площі, а й на прилеглій до неї території? Тендер проведений на перекладання?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Тендер оголошений. 19 квітня має відбутися аукціон.

Ведуча Скільки заявників вже подалося?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Заявники будуть відображені системою ProZorro тільки після проведення аукціону. Вартість робіт по реконструкції площі становить близько 54 мільйонів гривень.

Ведуча З порядком реконструкції не погоджується громадськість. Вони підготували звернення до міського голови Владислава Атрошенка. Пане Костянтине, з чим саме не погоджуєтеся ви?

Костянтин Ягодовський голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Площа – це візитівка та бренд нашого міста Чернігів. Вона вимощена клінкерною цеглою, за виключенням тих частин, які були вже втрачені у 80-ті, 70-ті роки. А більше 12,5 тисяч квадратних метрів – це цегла клінкерна. Вона простояла близько 85 років. Вся територія площі без виключення є пам’яткою археології стародавнього Чернігова. Крім того, є охоронна зона – пам’ятка архітектури національного значення П’ятницька церква. Вона повністю входить до охоронної зони – вся територія площі без виключення. Були надані свої застереження у погодженні цього проекту. Перший раз проект не був погоджений, бо не були враховані умови. Він був відхилений Департаментом культури, національностей та релігії обласної державної адміністрації. Проект був кардинально перероблений, погоджений з виконанням тих умов, які там є.

Ведуча Пане Сергію, ви кажете, що є загроза підтоплення вулиць. Через що це може статися?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Наша головна думка щодо цього проекту заклечається в тому, що він недостатньо пророблений та пояснений. Проект є недосконалий у кількох складових. Наприклад, передбачено бетонування площі, але не пояснено – куди буде діватися вода? Уявіть собі – площа в 1,5 гектара. Спеціалісти будівельної справи розробили карту. Тут показано, як буде стікати вода, якщо будуть великі або середні дощі. Якщо на площі буде бетонна основа, то стік буде лише поверховий. Якби на бетонованій площі одразу було показане підземне водовідведення, то я сказав би, що проект продуманий повністю. А так виходить – вода йде верхом. Коли з’явиться колектор, ми не знаємо.

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Проектна документація розроблена проектною організацією. Вона пройшла комплексну експертизу. Технічну частину перевіряло шість експертів різних напрямків. Територія Красної площі знаходиться в другій археологічній зоні та являється пам’яткою не національного. А місцевого значення. Проект погоджено в Департаменті культури ОДА, погоджено національним архітектурним історичним заповідником «Чернігів стародавній» і відповідно Міністерством культури України. Тобто процедура погодження пройдена повністю.

Ведуча Чи були якісь зауваження перед погодженням? Чи врахували ви їх?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради В  процесі погодження в Департаменті культури були зауваження до самого проекту. Спільно з проектантами, головним інженером проекту всі зауваження були враховані. В результаті отримано висновок до проекту. Що стосується водовідведення, я хотів би зазначити. Наразі на площі існує поверхневе водовідведення, ніяких мереж зливової каналізації в центральній частині міста взагалі немає. Вода тече вулицями до річки Стрижень. В проекті передбачене саме поверхневе водовідведення, таке, яке існує наразі. Нічого не змінюється.

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Вона зараз виконує дренажну функцію. Там проміжок між клінкерною цеглою забитий брудом, різними речовинами за десятки років. Але все одно частково вода входить в землю. Якщо клінкер класти на бетон, то це призведе до небезпеки, до підтоплень. Треба підведені зливні каналізаційні труби.

Ведуча Це можна зробити?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Що стосується влаштування мереж зливової каналізації, оскільки Красна площа знаходиться в другій археологічній зоні, тому проектом передбачені і археологічні дослідження. Вони можуть полягати в двох випадках. Перше – це повне дослідження об’єкта, інше – консервування. Можливість є, але потрібно будувати повністю мережу зливової каналізації. Виводити на площі, потім по вулицях, будувати очисні споруди – іншого шляху немає. Ми маємо зрозуміти, скільки це коштуватиме? Це збільшує вартість проекту приблизно в чотири рази. У нас на вулиці Шевченка та Гетьмана Полуботка знаходиться нове асфальтне покриття. Ми не будемо знімати асфальт, коли прокладатимемо труби. Буде на стику встановлюватися новий колодязь. Буде виконана врізка і каналізації та водопроводу.

Ведуча Другим пунктом звернення є те, що буде втрачена автентичність Красної площі. Що ви маєте на увазі, пане Сергію?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Красна площа вже 85 років має такий вигляд. Це єдина клінкерна площу в Україні. Клінкер зроблений за голландськими технологіями. Клінкер з’явився у нас спочатку на вулиці Шосейній. Почали викладати частину шосе від Кутів до центру міста, а потім на початку 30-х років була повністю викладена клінкером площа.

Ведуча Клінкер, який зараз лежить на площі, коли він був мощений?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук У 1934-35 роках. Потім частково перекладався, додавався. Клінкер виготовлений за голландськими технологіями, бо Голландія – низинна країна.  Там немає свого каменю. На території того шосе, яке будувалося повз Чернігів, теж була територія низинна, з болотами. У нас каменю немає, тому довелося ставити заводи, які виробляли клінкерну цеглу, через кожні 30 кілометрів вздовж шосе. В Чернігові був такий завод. На межі 19-20 століття. Потім в кінці 20-х років збудували великий клінкерний завод новий. Спеціалісти їздили з Чернігова в Голландію переймати досвід.

Ведуча Чи задоволені ви, пане Костянтине, як демонтують цеглу?

Костянтин Ягодовський голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Своє бачення якості робіт ми висловили так – великий лом в руках і зверху страшні удари по цеглі. Від клінкера відлітають шматки. Половина цегли псується. Вчора ми надали пропозиції як  треба вирішити це питання.

Ведуча До ваших пропозицій дослухалися? Чи стали обережніше виймати цеглу?

Костянтин Ягодовський голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Так, вони відклали лом. Замість нього взяли маленьке зубило, ним виймають цеглу. Зараз цеглу зберігається набагато краще. Ті роботи, які зараз ведуться, вже відповідають тому, щоб зберегти цю цеглу для наступного використання.

 Ведуча Цегла, яку вже дістали, який відсоток її руйнується?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради З тієї цегли, яку наразі зняли, можна вирізнити два типи – з проїжджої частини, її використати можна близько 35%. Та цегла, яка знаходиться на місці стоянки, пішохідної зони – там придатної в середньому 60-65%. Буде проведене лабораторне дослідження. Буде офіційний висновок лабораторії стосовно якості та можливості її подальшого використання.

Ведуча Де буде зберігатися цегла, яка виймається зараз?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Вона сортується, складається на піддони, буде перевезена на комунальне підприємство, а потім буде повернута для укладання.

Ведуча У зверненні також говориться, що може бути знищений археологічний шар, який знаходиться під цеглою, що саме мається на увазі?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук 1,5 гектара – це велика територія. З точки зору археології треба на дослідження витратити декілька років. Стислі терміни реконструкції є причиною переживань, що може бути зіпсований археологічний шар. Проектанти говорять, що його зачіпати не будуть. Але мова йде не лише про археологічний шар, а там знаходяться залишки торгових рядів. Красна площа на початку 20 століття починалась від театрального скверика Попудренка і до П’ятницької церкви. Два торгівельні ряди були кам’яні. Був торговельний ряд, який під театром. Мова йде про те, що в ньому були дуже високі підвали. Це дуже добре відомо, бо проекти ці існують, можна знайти в Інтернеті. Що стосується торгового ряду, який знаходився перед Алеєю Героїв, то він будувався дещо пізніше на початку ХІХ сторіччя. Тут очевидно – це середина ХІХ сторіччя. Складався він із кількох частин, але дуже висока ймовірність, що тут теж дуже високі підвали.

 Ведуча За вашим припущенням – це може знаходитись під Красною площею?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Це може знаходитись, звертаючись до моєї карти, перед Алеєю Героїв – це територія, де знаходяться підвали того торгового ряду. Але до кінця неясно – там дійсно глибокі підвали чи частина. Це був стрічковий фундамент. Проект має ряд недоліків. Треба було дослідити, що знаходиться в землі. Не обов’язково археологічні розкопки проводити  в цьому випадку. В цьому випадку можна зробити буріння в кількох місцях.  У Чернігові був такий приклад з пам’ятником Івана Мазепи біля колегіуму. Коли ставили пам’ятник, знали, що під ним була споруда, і тому там зробили буріння. Це буріння показало, що там споруда, що там підземелля. Але вони були засипані досить щільно. Відповідно зверху можна ставити пам’ятник. В даному випадку мова йде про те, що якщо б проект був зроблений повністю з урахуванням того що в середині знаходиться, навіть без археологічних розкопок, то ми б знали – чи є там глибокі підвали. Якщо там є глибокі підвали і засипані, у мене виникає питання – у нас одна нагода на 100 років зараз зробити реконструкцію, бо очевидно це надовго. Тому питання таке, якщо там є підвалини, чому їх не вибрати не перевірити їх стан, не зробити нове перекриття.Ці 500-800 метрів квадратних задіяти з туристичною метою.

 Ведуча Пане Євгене, в проекті про перекладення клінкерною цеглою чи передбачене археологічне дослідження?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Роботи передбачені відповідно до проекту під наглядом археологів, а також там, де ми міняємо і пристиковуємось до існуючого перекриття, там поводяться археологічні дослідження.

Ведуча Чи будуть проводитись археологічні дослідження на Красні площі в тій частині, про яку говорить пан Сергій?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Там, де забудова стінами, які стояли просто забиті цеглою – це не археологічні дослідження. Частково його можна сприймати як археологічне – це вибирання того будівельного сміття, яким там забудовано. Повне археологічне дослідження території площі може коштувати близько 20 мільйонів гривень.

Ведуча Звідки взялась ця цифра?

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Ми спілкувались з інститутом археології України, який проводить археологічні дослідження і займається розкопками. Це розрахована цифра проведення археологічного дослідження всієї площі. Збереження археологічного шару передбачає два типи – або повне проведення археологічного дослідження, або консервація. Тому, в зв’язку з тим, що це дуже вартісне задоволення і бюджет міста не може собі дозволити вкласти такі кошти, тому було прийняте рішення провести консервацію, що говорить нам чинне законодавство. Ми проводимо консервацію. Закриваємо все бетоном і йдемо вверх. Знімаємо клінкер і всі шари і йдемо вище існуючого покриття.

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Проблема виникає в тому, що площа підійметься на 10-20 сантиметрів. Функція стоку води порушується. З’являється бетонний ковпак вищий всіх будинків, які стоять довкола і виникає загроза підтоплення.

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Я вже зазначав, що рельєф, висоти  і всі пропорції,  всі кути ухилу зберігаються.

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Але стають вищими на 20 сантиметрів.

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Так, саме в центрі площі, але по периметру примикає до театру, до скверу Попудренка, алеї Героїв, вузького бульвару в тих же самих висотах.

 Ведуча Пане,  Сергію, яка загроза від того, що загальний рівень площі підвищується на 20 сантиметрів?

Сергій Леп’явко доктор історичних наук Будинки залишаються на тому ж рівні якому були, а площа підіймається. Чому не затопило бібліотеку Короленка. Це перший раз. Я повз той будинок півсотні років ходжу навчався в 1 школі. Тому, що за ці півсотні років, що я знаю, там кілька разів перекладався асфальт і на самій алеї, де дерева підіймали землю.

Ведуча Сьогодні моя колега Оксана Ільчук зустрілась з Олександром Богушем науковим співробітником, представником центру контролю та технагляду за закладами культури та туризму. Пропоную його коментар.

Олександр Богуш науковий співробітник, представник центру контролю та технагляду за закладами культури та туризму Дійсно, на Красній площі потрібні археологічні дослідження. Департамент культури туризму національностей та релігій розглянув робочий проект реконструкції мощення на Красній площі в місті Чернігові. Департамент погодив зазначений проект, але за умов того, що на місці Красної площі.  Красна площа розташована на пам’ятці археології місцевого значення – стародавнього міста Чернігова, тому там повинні проводитись археологічні дослідження. Згідно проекту, археологічні дослідження будуть заплановані на території в 4680 квадратних метрів. Саме на цій площі планується підрізання ґрунту для вирівнювання площі і перед земляними роботами. Повинні проводитись археологічні дослідження. Земляні роботи будуть проводитись лише на цій ділянці площі на проїжджій частині. В середині площі земляні роботи не заплановані – лише заміна клінкеру. При таких роботах археологічні дослідження проводяться згідно з законами України «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини» та згідно земельного законодавства.

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Саме ця площа передбачена, відповідно до проектної документації. Перед початком земляних робіт археологами будуть проведені дослідження. Визначено – чи знаходяться в зоні проведення земляних робіт якісь об’єкти.

 Ведуча 4 тисячі 600 метрів – це яка частина Красної площі? Це там, де зараз проїжджа частина?  

Євген Дейнеко заступник начальника Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Так.

Сергій Леп’явко доктор історичних наук В першому варіанті проекту було декілька сотень метрів, а потім дійшло до чотирьох тисяч. Це вже дуже добре.

Костянтин Ягодовський голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури На сьогоднішній день звернення підписали 12 організацій. Воно зараз відкрите до підписання. У зверненні говориться: оскільки площа є власністю всієї громади, то за законом громада повинна вирішувати долю Красної площі. Проект має бути наданий на громадську експертизу і на громадські слухання. Тільки тоді можна приймати рішення.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає