Субота, 20 квітня 2024, 15:09
Повна версія сайту
;

Порушення закону могло залишити дітей Куликівки без харчування

08:20 24.04.2019    Коментарі  
 

Діти Куликівки залишилися без м’яса на мільйон гривень, через порушення законодавства тендерним комітетом. Такі результати моніторингу, проведеного в березні органами ДАСУ в Чернігівській області.

В січні 2019 року Управління освіти, культури, туризму, сім'ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради розмістило в системіProZorro інформацію про укладення прямого договору (без проведення відкритих торгів), з Селянським фермерським господарством "КОЛОС" на закупівлю м`яса вартістю 1,09 млн. гривень. Укладання прямого договору було аргументовано тендерним комітетом тим, що попередні дві закупівлі було скасовано через відсутність учасників.

скрін попередніх торгів.png

Згідно з законодавством, переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток, у випадку, якщо замовником було двічі відмінено тендер через відсутність достатньої кількості учасників.

Але, як показують дані системи “Прозоро”, в одному  з попередніх тендерів цього замовника в закупівлі брали участь 2 учасника: Акціонерне товариство "БАЗИС" та Селянське фермерське господарство "Колос”.

Та протоколом засідань тендерного комітету обидві пропозиції було відхилено. Тому, в Управління освіти, культури, туризму, сім'ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради не було законних підстав застосовувати переговорну процедуру на підставі пункту 4 частини другої статті 35 Закону.

Громадська організація “Центр політичних студій та аналітики” звернулась з письмовим запитом до органів ДАСУ, щодо можливого порушення законодавства України в цій закупівлі.

Начальник Управління освіти, культури, туризму, сім'ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради Масльонка С.П. пояснила: “Щоб провести третій раз Відкриті торги, потрібен час. Управління його не мало, так як виникла б загроза зриву харчування дітей в закладах. Не проведення переговорної процедури призвело б до закриття соціальних об’єктів - закладів загальної середньої та дошкільної освіти”.

Діти - це в першу чергу відповідальність. Ця закупівля показує або про нерозуміння Замовником законодавства, або ж про умисне його порушення. В будь-якому разі, такі помилки недопустимі, коли справа стосується харчування дітей.

При проведенні моніторингу органами ДАСУ встановлено декілька порушень, а саме: неправильно визначений предмет закупівлі, неправомірно обрана та застосована процедура закупівлі, порушено законодавство в частині укладання договору про закупівлю.

Результатом перевірки стало розірвання договору з постачальником.

В подальшому Управління освіти, культури, туризму, сім'ї, молоді та спорту Куликівської селищної ради виправило помилки, та провело закупівлю продуктів харчування для дітей без порушень чинного законодавства.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).


Автор: Чернігівська обласна ГО ЦПСА
Коментарів ще немає