Вівторок, 16 квітня 2024, 20:23
Повна версія сайту
;

Нові можливості для ОТГ у земельній сфері

16:33 03.05.2019    Коментарі  
 

У 2019 року розширюються  можливості органів місцевого самоврядування щодо управління земельними ресурсами.

Питання використання земель завжди мали особливу актуальність. Експерти зазначають, що незважаючи на спроби максимально врегулювати питання використання земель в Україні, й досі ще є певні неузгодженості.

Одним із законів, що сприяє формуванню ефективного механізму використання земель, розширенню повноважень органів місцевого самоврядування у сфері управління земельними ресурсами та збільшенню надходжень до місцевих бюджетів, можна вважати прийнятий 10 липня 2018 року за № 2498  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Закон набирає чинності з 1 січня 2019 року.

Яніна Казюк, координатор Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні зміни у сфері повноважень органів місцевого самоврядування щодо розпорядження землями називає революційними. За її словами, при умові ефективного використання органами місцевого самоврядування земельних повноважень можна сподіватися на якісно новий рівень їх розвитку і додаткові надходження до місцевих бюджетів.   

Норми Закону стосовно позбавлення повноважень районних державних адміністрацій та районних рад у сфері управління земельними ресурсами, говорять про те, що ліквідовано один із найсуттєвіших аргументів щодо необхідності існування зазначених органів районної ланки в нинішньому форматі, оскільки ці повноваження з 01.01.2019 повністю передані об’єднаним територіальним громадам.

Що було на початку реформи децентралізації?

У 2015 році, коли утворилися перші об'єднані територіальні громади, отримали у розпорядження землі, що перебували у межах населених пунктів. Земельна децентралізація дала право об’єднаним громадам вирішувати: здати в оренду агрохолдингам ці землі і отримані кошти використати на розвиток території або ж виділити селянам для ведення особистого сільського господарства.

Майже відразу виявилася купа різних проблем у земельній сфері. Найбільше непорозумінь виникло з позподілом земель на види. Бажаючим приватизувати землю доводилося робити більше операцій. Не приємно було чути нарікання від жителів, допомогав як міг, -  поділився спогадами про ті часи Олександр Бородавко начальник відділу житлово-комунального господарства, архітектури, благоустрою, містобудування та земельних відносин Вертіївської ОТГ.

Проте, отг, що утворилися пізніше теж мали проблеми у земельній сфері. Проблемними питаннями для громад Чернігівської області  були: розробка Генерального плану населеного пункту, розпорядження землями за межами населених пунктів, передача у користування водних об’єктів,  шляхи приватизації земельних ділянок у межах населених пунктів.

Минулого року Держгеокадастр провів інвентаризацію сільськогосподарських земель в ОТГ, які були утворені в Україні до 2018 року.  У грудні 2018 року Вертіївська ОТГ отримала у розпорядження 186 земельних ділянок за межами населених пунктів. Частину отриманих земель віддадуть бажаючим для приватизації, а іншу - право оренди земельної ділянки продадуть на електронних торгах, - розповів про плани Олександр Бородавко.

Е-послуги у сфері землі та екології

Протягом останніх років в Україні активно вводяться електронні послуги або е-послуги. Це адміністративні або інші публічні послуги, що надаються громадянину або юридичній особі в електронній формі. Такі послуги можна отримати з дому чи офісу, 24/7, зменшують перебування у державних установах та мінімізують корупцію. Так, на початок 2018 року таких е-послуг було 50, а зараз - майже 100. Спочатку зробили доступними послуги, що користувалися попитом у громадян та бізнесу.

Сред доступних сьогодні електронних послуг - послуги у сфері землекористування та екології:

  • витяг про земельну ділянку

  • витяг про нормативну грошову оцінку

  • відомості про власника землі

  • довідка статзвітності про наявність земель

  • звернення про стихійне сміттєзвалище

  • реєстрація земельної ділянки

  • погодження проекту землеустрою

  • сертифікат інженера-землевпорядника

  • витяг про оцінювачів земельних ділянок

  • декларація про відходи

Ці та інші послуги доступні на Урядовому порталі kmu.gov.ua .

До речі, діє спеціальний сайт ( https://map.land.gov.ua/kadastrova-karta), де можна побачити, яка земельна ділянка приватизована, а яка ще вільна. Це унеможливлює «втаємничення» інформації і дає змогу людям дізнатися достовірну інформацію про наявність в ОТГ земель.

Електронний земельний аукціон

18 жовтня 2018 року відбулися перші в Україні електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства “СЕТАМ” Міністерства юстиції України. До продажу були запропоновані права оренди на 10 ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Львівській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях. Торги відбулися по 9 лотах.

Електронним земельним аукціоном зкористалися  у Вертіївській громаді. У минулому році право оренди продали на 13 земельних ділянок.

За ділянку розміром 0, 03 га боросилися дві юридичні особи. В результаті під час торгів продали право оренди на цю земельну ділянку за 1158%, - розповів начальник відділу житлово-комунального господарства, архітектури, благоустрою, містобудування та земельних відносин Вертіївської ОТГ Олександр Бородавко.


Автор: Людмила Лесик
Коментарів ще немає