П'ятниця, 29 березня 2024, 03:31
Повна версія сайту
;

Чернігівщина поминає загиблих героїв

08:02 06.05.2019    Коментарі  
 

Уже більше 5 років українські воїни мужньо відстоюють свободу та суверенітет на сході нашої держави. За цей час Чернігівщина втратила 169 своїх синів, 49 із яких поховано в місті Чернігові, а 45 героїв знайшли свій спокій на муніципальному кладовищі «Яцево».  Декілька років поспіль за ініціативи обласної громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» та підтримки органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування відбуваються поминальні заходи на честь вшанування і увічнення пам'яті воїнів, полеглих в російсько-українській війні, захищаючи цілісність і незалежність України.

Так, 5 травня, на місці поховання військовослужбовців Чернігівщини, загиблих в зоні АТО/ООС, зібрались представники місцевої влади, члени родин загиблих героїв, бойові побратими та громадськість, аби віддати данину шани тим, хто за покликом серця став на захист своєї держави та всього українського народу.

Учасники пам’ятного заходу поіменно згадали та хвилиною мовчання вшанували тих воїнів, які не повернулися з поля бою жорстокої російсько-української війни, однак їх висока громадянська мужність, відданість Україні та військовій присязі навічно закарбовані в серцях земляків.

Як зазначалось, під час проведення першого заходу у  2016 році  було закладено пам’ятну плиту для  будівництва меморіальної каплиці. А вже в листопаді минулого року каплицю  Архистратига Божого Михаїла на честь воїнів,полеглих за Україну, було урочисто відкрито та освячено. Відтоді всі бажаючі мають можливість помолитися в ній і поставити свічку за упокій душ своїх рідних та близьких.

Валентин Мельничук, звертаючись до учасників заходу, зауважив, що за давньою традицією наприкінці Світлої седмиці християни вшановують та згадують у молитві своїх рідних і близьких, які навіки відійшли у вічність, щоб розділити з ними Великодню радість.

- У поминальні дні ми збираємось на цьому особливому секторі, аби разом із родинами полеглих воїнів вшанувати наших хоробрих земляків, які віддали найдорожче -  свої життя за єдність та цілісність Батьківщини, - зазначив перший заступник голови обласної ради.

Валентин Мельничук констатував, що попри усі зусилля та сподівання на якнайшвидше остаточне завершення кровопролитної війни на сході України, сектор, де знайшли вічний спокій наші воїни, продовжує збільшуватися.

За словами промовця, потрібно завжди пам’ятати про звитягу і ту непомірно високу ціну, яку заплатили наші хлопці заради мирного неба над рідною Чернігівщиною. Так само як не можна забувати про тих героїв, хто безстрашно виборював перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, 74-ту річницю якої ми будемо невдовзі відзначати.

Наостанок Валентин Мельничук висловив переконання, що Україна обов’язково вистоїть та переможе у цій неоголошеній війні, та побажав усім присутнім міцного здоров’я, миру  та злагоди.

До присутніх на меморіальному заході звернулись також директор Департаментуз питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Болдирев та начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук.

Слово мали також батько загиблого героя російсько-української війни,  майора Національної гвардії України Андрія Шанського, голова обласної громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський, а також мати полеглого воїна російсько-української війни, старшого прапорщика - розвідника Краматорського прикордонного загону Ігоря Нешка Людмила Житнікова.

Звернулись до учасників пам’ятного мітингу і ветеран АТО, голова Чернігівської міської ради ветеранів АТО та сімей загиблих Андрій Требух, підполковник запасу Збройних Сил України, ветеран АТО, колишній заступник командира 13 мотопіхотного батальйону з озброєння, начальник технічної частини батальйону, нині - голова Чернігівської обласної організації «Товариство сприяння оборони України» Ігор Бизган,заступник голови Чернігівського відділення української спілки ветеранів Афганістану, полковник запасу Анатолій Кирилюк.

Свій авторський вірш прочитала артистка обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, мати загиблого героя, старшого  солдата  13 окремого мотопіхотного батальйону Володимира Близнюка Олена Белеванцева.

Члени родин загиблих героїв випустили в небо жовто-блакитні кульки, які символізують безсмертні душі борців за незалежність.

Заупокійну літію в пам’ять про загиблих відправили військові  капелани: настоятель храму святих Великомучеників Михайла і Федора Православної церкви України, протоієрей отець Олег (Сіренко) та благочинний храму святої Великомучениці Катерини Православної церкви України, протоієрей, отець Євген (Орда).

Вшановуючи пам'ять жителів Чернігівщини, загиблих при виконанні  військового обов’язку під час російсько-української війни на сході України, до пам’ятного знаку воїнам, які загинули за незалежність та цілісність української держави, було встановлено корзину квітів.

Члени сімей полеглих воїнів, представники державних установ і громадських об’єднань, військовослужбовці, ветерани АТО та ООС, громадськість встановили лампадки та поклали квіти до пам’ятного знаку та місць поховань загиблих героїв. Крім того пристуні вклонились і вшанували пам’ять старшого сержанта Миколи Денисова, який є останнім загиблим на війні героєм, який знайшов свій спокій на цьому кладовищі, з надією на те, що це поховання буде справді останнім.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає