Четвер, 25 квітня 2024, 04:14
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині вшанували учасників миротворчих місій ООН

14:08 29.05.2019    Коментарі  
 

Щороку 29 травня у світі відзначається Міжнародний день миротворців ООН, коли світова спільнота віддає данину шани мужнім людям, які беруть участь у спеціальних операціях та місіях заради підтримки миру і безпеки у різних країнах, згадує тих, хто поклав життя під час виконання бойових завдань у багатьох гарячих точках планети.

Свій вагомий внесок справу у зміцнення системи глобальної безпеки та створення стабільного зовнішньополітичного середовища у світі зробила і Україна.

Історія миротворчої діяльності підрозділів Збройних Сил України розпочалась у 1992 році.

За інформацією Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України, наразі 347 військовослужбовців ЗСУ беруть участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил.

З цього числа два національні контингенти та національний персонал виконують завдання за кордоном на постійній основі.

Перший контингент - це 18-й окремий вертолітний загін чисельністю 250 осіб,  що дислокується та виконує завдання у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго. 

Другий національний контингент - інженерний підрозділ чисельністю 40 осіб, який виконує завдання у Косово, Республіка Сербія.

Представники українського національного персоналу виконують завдання в місіях ООН, НАТО та спільних миротворчих силах, серед яких  Місія ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (13 осіб), Місія ООН у Косово (2 особи), Місія ООН у Республіці Південний Судан (4 особи), Тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (6 осіб), Сили ООН з підтримання миру на Кіпрі (1 особа), Тренувально-дорадча місія НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан (21 особа), а також Спільні миротворчі сили у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (10 військових спостерігачів).

Заходи з нагоди Міжнародного дня миротворців ООН відбулися сьогодні і на Чернігівщині, зокрема у військовій частині А 1710, що дислокується в обласному центрі. І це невипадково, адже у лавах цього потужного підрозділу проходять службу військові, які неодноразово брали участь у миротворчих місіях ООН по всьому світу. У рамках відзначення свята на території військової частини пройшло урочисте шикування особового складу, під час якого відбулося вручення захисникам подяк та почесних грамот обласної ради за сумлінну службу та високий професіоналізм.

Цього ж дня військовослужбовці віддали данину шани пам’яті полеглим воїнам, поклавши квіти до меморіального знаку чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам на площі Дружби народів. Крім того особовий склад підрозділу відвідав кладовище Яцево та поклав квіти до місць поховання бойових побратимів, які поклали життя у боротьбі за незалежність та єдність України у зоні проведення АТО/ООС.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає