П'ятниця, 29 березня 2024, 17:29
Повна версія сайту
;

Чернігівська поліція нагадує про найпоширеніші види шахрайств

16:14 03.06.2019    Коментарі  
 

У 2018 році кількість шахрайств різних видів у Чернігові зменшилася на 13%. Утім, до поліції майже щодня продовжують звертатися ошукані громадяни. Щоб не потрапити на гачок пройдисвітів, варто знати які у них є схеми видурювання грошей.

1. Дізнався секретні цифри банківської картки – зняв усі гроші

Одна з чернігівок розмістила оголошення про продаж дитячих речей на спеціальному майданчику в Інтернеті. Потенційний продавець попросив реквізити банківської картки для передплати. Жінка без вагань виконала прохання, але за годину їй подзвонив невідомий та представився співробітником банку.

Приємний голос по той бік слухавки намагався запевнити жінку, що з її картки хтось намагається зняти гроші. Для того, щоб зберегти гроші, банківському співробітнику начебто потрібно терміново продиктувати секретні цифри з картки.

Насправді жінка за годину поспілкувалася з двома шахраями: один удав із себе покупця, інший – банківського клерка. Їх злагоджена схема допомогла видурити у чернігівки цифри, за допомогою яких дует зловмисників отримав доступ до картки жертви та зняти 35 тисяч кредитних гривень.

Примітка: Справжні співробітники банків не проводять ніяких операцій телефоном. У поліції зауважують, що ця інформація вказана в договорах, на картках, у мобільних додатках тощо. До того ж, на самій банківській картці вказаний справжній номер телефону банку.

2. Привабив «смачною» ціною, але товар не відправив

Шахрай під різними іменами публікує оголошення з продажем будь-яких товарів. Фото зазвичай копіює з чужих оголошень, а ціну ставить надто низьку. Це швидко приваблює покупців, які роблять передплату (часто просто на мобільний номер), аби не проґавити вигідну пропозицію. Однак, зробивши передплату, сконтактувати з продавцем вже не виходить.

Примітка: Якщо ціна товару значно нижча ринкової вартості, продавець працює виключно передоплатою на картку чи мобільний рахунок, зареєструвався на сайті нещодавно, відмовляється надіслати додаткові фото товару – будьте обережні: перед вами, скоріше за все, шахрай.

3. Налякав, що дитина потрапила у ДТП – видурив усі гроші

Зазвичай дзвонять потенційним жертвам на стаціонарний телефон пізно увечері та жахають тим, що син потрапив у ДТП. Для того, щоб «відмазати» сина від кримінального провадження, або навпаки — щоб врятувати життя постраждалому, потрібно віддати всі заощадження. У залежності від обраної легенди, шахрай представляється або поліцейським, або лікарем.

Примітка: Шахрай має налякати так, щоб людина віддала всі гроші. Під час таких дзвінків потрібно заспокоїтися і перевірити почуту інформацію: спитайте, у якому відділку поліції або в якій лікарні ваш родич; перетелефонуйте на номер 102 чи 103 і розпитайте про подію; наберіть номер свого родича чи інших близьких, хто може знати про справжній стан речей. І пам’ятайте: за пропозицію хабара теж передбачена кримінальна відповідальність!


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає