Субота, 20 квітня 2024, 08:40
Повна версія сайту
;

«Чернігівгаз» оскаржує постанову НКРЕКП, якою компанію оштрафували на 850 000 гривень

09:11 12.06.2019    Коментарі  
 

«Чернігівгаз» оскаржує постанову НКРЕКП, якою регулятор оштрафував компанію на  850 000 гривень та зобов’язав зробити перерахунок обсягів газу по 6 особовим рахункам через приведення до стандартних умов. Сьогодні в окружному адміністративному суді Чернігова зупинили підготовче засідання у цій справі. Через те, що нині окружний адміністративний суд Києва розглядає інший позов Чернігівгазу до НКРЕКП щодо оскарження самої постанови про заборону приведення обсягів газу до стандартних умов. Якщо рішення по цій справі приймуть на користь «Чернігівгазу», то воно скасує постанову про накладення штрафу, сказала адвокат товариства Людмила Чернінська.

«В нашому випадку ці справи є пов’язані, так як постанова №1523, якщо суд прийме відповідне рішення і її скасує,  дана справа, по цій постанові втратить чинність.»

Завідувач  сектору Нацкомісії в області Олександр Тимошенко з клопотанням не згоден.

Суд видалився до нарадчої кімнати для прийняття рішення.  Суддя Оксана Тихоненко зачитує ухвалу.

«Суд ухвалив клопотання Чернігівгазу задовольнити.»

Підготовче засідання зупинили до набрання законної сили рішення окружного адміністративного суду Києва. Нагадаємо, 29-го березня Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зобов’язала «Чернігівгаз» виплатити державі 2 штрафи по 850 тисяч гривень. Їх вона наклала за порушення ліцензійних умов, зокрема, у частині донарахувань. Також до 18 квітня, згідно з рішенням Нацкомісії, підприємство мало перерахувати споживачам з лічильниками додатково нараховані кубометри та повернути гроші тим, хто їх вже заплатив. Тижневу позапланову перевірку «Чернігівгазу»  у березні НКРЕКП провела  через  скарги  споживачів з лічильниками, яким з жовтня почали донараховувати  додаткові  кубометри за приведення газу до стандартних умов. Що це таке, пояснив комерційний директор «Чернігівгазу» Сергій Савченко. За його словами, все залежить від регіону проживання, сезону та атмосферного тиску.

«Є температурний ДСТУ, згідно з яким газ приводиться до стандартних умов – за певного тиску, 760 мм, і температури – 20 градусів за Цельсієм. Якщо ці умови не дотримуються і газ споживається за іншого тиску і за іншої температури, то він приводиться до стандартних умов відповідно до коефіцієнтів приведення, які розроблені наказом Міністерства палива та енергетики на кожну область є коефіцієнт, на кожен місяць – коефіцієнт.»

23 листопада НКРЕКП прийняла постанову про заборону таких донарахувань. «Чернігівгаз» продовжував їх робити.  У січні ми розповідали історію жительки Сновська Ірини Шатило, яка з жовтня отримує платіжки з донарахуваннями.

Коефіцієнт приведення до стандартних умов, оце вони пишуть. 1, 02. Це було в жовтні 1, 02. У листопаді – 1, 04. А в грудні вже 1, 05. Я спалила за жовтень 106 кубів, а вони мені рахують – множать коефіцієнт 1, 02 і виходить 108,28. Це я переплачую за два з гаком куба».

«Чернігівгаз» відмовився перераховувати людям кубометри газу та повертати гроші і вирішив оскаржувати рішення Нацкомісії у суді.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає