Вівторок, 23 квітня 2024, 16:45
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині винесли перший вирок у кримінальній справі щодо виносу бюлетеня

08:49 13.06.2019    Коментарі 1  
 

Незаконне використання виборчого бюлетеня на чергових виборах президента 31 березня 2019 року для мешканця Чернігова завершилось штрафом в 1700 гривень. Таке рішення 27 травня виніс Новозаводський районний суд міста Чернігова, який на відкритому засіданні розглянув кримінальне провадження стосовно спроби приховати і винести бюлетень з виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206.

В тексті вироку, зокрема, зазначено, що 31 березня, приблизно о 18 годині вечора, обвинувачуваний,  «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, знаходячись в приміщенні виборчої дільниці №741074 одномандатного виборчого округу №206 в м. Чернігів, що розташоване за адресою: провулок Коцюбинського, 4, використовуючи своє право громадянина України на участь у виборах президента України, отримав під підпис у члена дільничної виборчої комісії виборчий бюлетень … зайшов до кабіни для таємного голосування, де, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, керуючись особистими мотивами, діючи умисно з метою приховування виборчого бюлетеня, розірвав його, згорнув та сховав під куртку… та у порушення ст. 76 Закону «Про вибори Президента України», не реалізовуючи своє право вибору, вийшов з приміщення виборчої дільниці, тим самим приховавши вказаний бюлетень.»  На виході з дільниці його затримали працівники поліції.

Обвинувачений повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.158-1 КК України. Враховуючи щире каяття правопорушника,  суд призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Олена Рогова зауважила:

«Вчинення вказаних дій є кримінальним правопорушенням та підпадає під  ст. 158-1 Кримінального Кодексу України  «Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз».  Передбачене покарання - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років. Як бачимо, суд призначив  покарання  у мінімальному розмірі. Сподіваємось, цього буде достатньо для попереджання вчинення подібних злочинів у подальшому.»

ОПОРА нагадує, що за час проведення кампанії на виборах президента України поліція Чернігівської області склала 6 адміністративних протоколів щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності, у тому числі два протоколи за зверненням представників Громадянської мережі ОПОРА. 


Автор: Громадянська мережа ОПОРА
Гість алекс 2019-06-13 09:08:55

вы не пишите такую булеберду Уголовная ответственность и и штраф в размере двух бутылок коньяка- это большая разница не надо быть сраколизами и работать на петьку-барыгу