Субота, 20 квітня 2024, 08:43
Повна версія сайту
;

У центрі Чернігова знайшли скелет 11 століття

12:40 17.06.2019    Коментарі  
 

Поховання 11 століття, сліди парканів та будівель 12-13 століть знайшли сьогодні чернігівські археологи на проспекті Перемоги навпроти Центрального ринку. Роботи веде археолог Ігор Ігнатенко разом з фахівцями організації «Старожитності Полісся». За його словами, вчора він побачив, що там проводяться земляні роботи, які не були погоджені з органами охорони пам’яток історії культури. І попросив у підрядника дозволу, аби провести там археологічні розкопки.

Ігор Ігнатенко, археолог: «Провести хоча б фіксацію, зачищення цієї ділянки і фіксацію археологічних об’єктів, які тут знаходяться. Виявилося, що серед цих матеріалів є поховання, яке датується можливо 11 століттям. Також якісь сліди парканів приблизно 11 століття, та будівель.

Ви бачите, що зберігся скелет не зовсім добре. Ми можемо сказати, що була труна з цвяхами. Бувають труни дерев’яні, зроблені без цвяхів. То цвяхи були як показник заможності, чи щоб відігнати злих духів, тому що залізо вважалося як матеріал. Бачимо біля стегна людини ножик. Дивлячись на надбрівні дуги черепу цієї особи і на ширину стегон можна припустити, що це скоріше за все чоловік. Вони після опрацювання, після обробки, фотографування, замалювання, підготовки наукового звіту мають бути передані в якусь музейну установу. Десь мабуть тут був цвинтар. Тут є паркан, можна сказати десь неподалік була якась забудова, житлова або господарча.»

Зараз ми намагаємось зв’язатися з підрядником, який проводить роботи в цьому місці. Його позицію готові озвучити в наступних випусках новин.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає