Четвер, 28 березня 2024, 23:08
Повна версія сайту
;

У Городнянській ОТГ запрацює програма стерилізації та реєстрації безпритульних собак

17:01 19.06.2019    Коментарі  
 

Рада Городнянської ОТГ разом із зооволонтерами, ветеринарною клінікою та профільними службами реалізує програму стерилізації та реєстрації безпритульних собак. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 12 червня 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади, зооволонтери, керівництво Городнянського районного управління Держпродспоживслужби, представники лікарні ветеринарної медицини та експерти обговорили, як гуманно зменшити кількість безпритульних собак в об’єднаній громаді. Зокрема, приділили увагу питанням відлову та перевезення собак на стерилізацію та відповідальності за перетримку та годування.   

За словами голови Городнянської ОТГ Андрія Богдана, міська рада виділяє з бюджету необхідні кошти на стерилізацію та перетримання усіх безпритульних собак, що мешкають на території громади, а також готова забезпечити ловців усім необхідним інвентарем та транспортом:

“Як зловити собак для перевезення на стерилізацію – це питання, яке потребує вирішення. В управлінні ЖКГ уже є автомобіль з вантажним відділенням, яке можна використати для перевезення тварин, інше необхідне обладнання ми закупимо згодом. Також лікарня ветеринарної медицини вже має п’ять добре облаштованих місць для перетримки тварин після операції, але ж ловити собак поки нікому”, – зазначив він. 

Однак, у громаді вже діє механізм догляду за безпритульними собаками. Про це наголосила зооволонтерка ГО “Городнянський центр захисту тварин і рослин “Милосердя” Ірина Потапенко, зокрема вона зауважила, що насправді безпритульних собак у громаді небагато, чимало тварин відпускають на самовигул безвіповідальні мешканці:

“Йдеться про десять, максимум, двадцять безпритульних собак. За кожною з них закріплений наш волонтер-куратор, який знає, де знаходиться ця собака. Отже, цей волонтер може допомогти зловити собаку і відвезти її до лікарні. Головне, щоб разом з волонтером під час вилову собак були присутні представник комунальної служби і обов’язково ветеринарної лікарні”.

Зооволонтери також взяли на себе зобов’язання годувати тварин, які після операції будуть знаходитись на перетриманні у лікарні.

Та найбільше дискусій викликало питання низького рівня зоовідповідальності мешканців громади, а також необхідності у реєстрації як безпритульних, так і домашніх собак. Начальниця Чернігівського КП “ВСЦ “Крок до тварин” Тетяна Діденко закликала місцеву владу та зооволонтерів Городні почати програму реєстрації тварин паралельно з програмою стерилізації, а також постійно проводити інформаційні кампанії для мешканців громади:

“Зараз є всі умови для швидкої та зручної реєстрації тварин, від безкоштовного програмного забезпечення до недорогих бірок, чіпів та жетонів, для безпритульних і домашніх тварин відповідно. Серед переваг реєстрації, крім власне контролю за динамікою приросту, є те, що бірка, наприклад, дає змогу зрозуміти, чи була тварина щеплена від сказу і коли, а якщо це домашня тварина - віднайти її хазяїна. Стосовно ж зоовідповідальності, то 80% людей десять років тому не розуміло, навіщо ми стерилізуємо собак у Чернігові, особливо коли йшлося про домашніх тварин. Зараз ситуація краща, тому що всі ці роки ми різними шляхами пояснювали людям важливість стерилізації тварин”

Стосовно ж створення притулку для тварин, то учасники консультації погодилися з начальницею Городнянського районного управління Держпродспоживслужби Людмилою Кравець, яка зазначила, що ця ідея з часом втратить свою актуальність:

“Як тільки програми стерилізації і реєстрації запрацюють, собак почнуть стерилізувати та щеплювати, притулок стане непотрібним”, – зазначила вона. 

На завершення заходу представник ГО “Центр UA” Денис Мурза наголосив, що робота над проблемою продовжуватиметься і після консультації.

“За результатами сьогоднішнього обговорення, сподіваюся, вдастся запустити реально дієву програму стерилізації та реєстрації тварин, яка дозволить принаймні закласти фундамент вирішення проблеми у 2019 році”, – наголосив громадський активіст.

За підсумками заходу представники відповідних служб домовилися із зооволонтерами брати участь у процесі відлову та розподілили між собою  обов’язки, водночас місцева влада пообіцяла закупити весь необхідний інвентар та надати транспорт, аби заходи були безпечними для людей та тварин. 


Автор: ГО “Центр UA”
Коментарів ще немає