П'ятниця, 19 квітня 2024, 03:59
Повна версія сайту
;

В ОДА обговорили проекти трансформації дитячих інтернатних закладів

08:38 21.06.2019    Коментарі  
 

Під головуванням виконуючої обов’язки голови Чернігівської ОДА Наталії Романової 19 червня відбулася робоча нарада, на якій обговорили шляхи трансформації Сновської загальноосвітньої школи-інтернату та Батуринської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату .

У нараді взяли участь експерти Консорціуму «Соціальні інвестиції», які надають консультаційні послуги з реформування у регіоні інтернатних закладів для дітей, керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та вищезазначених інституцій для дітей.

Під час заходу опрацьовувались нові моделі надання послуг дітям з інвалідністю, дітям-сиротам, дітям, позбавленим, батьківського піклування, сім’ям з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, що мають замінити інституційні форми утримання дітей.

Йшлося, зокрема, про можливість запровадження послуг підвезення дітей до місця їх проживання, роботу груп денного та цілодобового перебування, надання психологічної допомоги дітям та їхнім батькам, підготовку випускників до самостійного життя тощо.

Особливо увага акцентувалась на питаннях, що стосуються подальшого влаштування вихованців інтернатів. Адже у ході реалізації проекту розглядається можливість реінтеграції частини дітей до біологічних сімей, проведення роботи з надання юридичного статусу дитини, позбавленої батьківського піклування (тим дітям, батьки яких тривалий час не проявляють щодо них турботи та піклування), влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

Реалізація цих ініціатив можлива за умови розвитку інклюзивних форм навчання, поширення мережі прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних родин, послуг фахівців із соціальної роботи та спектру інших соціальних послуг безпосередньо за місцем проживання цих дітей.

У Сновській загальноосвітній школі інтернаті виховується 83 дитини, серед яких 63 мешканці Сновської ОТГ. Також тут перебувають діти із Корюківського, Менського, Сосницького, Ічнянського та Чернігівського районів.

У Батуринській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті налічується 45 дітей, з яких: 25 – це мешканці Бахмацького району (включаючи ОТГ). Виховуються тут і маленькі мешканці Коропського, Носівського, Сосницького, Борзнянського районів.

Тож на цих територіях і мають забезпечуватись новації.

За словами Наталії Романової, всі нововведення повинні відповідати найкращим інтересам дитини. У результаті проекту умови життя та виховання кожного вихованця мають стати більш комфортними та безпечними. При цьому жодна дитина не має бути переміщена в середовище, яке не відповідає її потребам та інтересам.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає