Четвер, 25 квітня 2024, 00:14
Повна версія сайту
;

Чернігівська рятувальна служба перевірла дно річки на пляжі «Золотий берег»: 4-метрових ям у зоні купання немає

16:57 27.06.2019    Коментарі  
 

Чотириметрових ям у зоні купання на пляжі «Золотий берег» немає. Про це сказав водолаз чернігівської рятувальної служби Ілля Бондар після сьогоднішньої перевірки дна річки на міському пляжі. Її ініціювали через зростання кількості загиблих під час купання. За три дні тут потонули двоє неповнолітніх: у неділю – 9-річний хлопчик, у вівторок 15-річний юнак з Сосниці. Спершу обстеження провели ехолотом – спеціальним приладом для вимірювання глибини. Після цього дно річки дослідив водолаз. Як це було – бачила наша Альона Макаренко.

Четвер, восьма ранку. На Десну виходить човен з керівником відділу з питань надзвичайних ситуацій міськради Григорієм Годуном та начальником комунального підприємства «Паркування і ринок» Миколою Гоголем. Так починається додаткове обстеження дна річки в зоні купання пляжу Золотий берег.

Глибину з човна міряють спеціальним пристроєм – ехолотом.

«Ось ми йдемо якраз по буйкам: 1,6 м, навпроти шпори – 2,4, за буйком одразу. Ось, де підняли дитину глибина 2,5 метра.»

Григорій Годун, керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій міськради: «Ми зараз пройшли ехолотом, подивились всі глибини. У нас зараз до буйків немає ямок, дно рівне, перепад іде 1,6-1,8 метрів. За буйками на середину Десни глибина починається 2,2 до 3,5 метрів.»

В цей час до Золотого берега підходить катер з водолазами, які додатково перевірятимуть акваторію в районі пляжу.

Нині водолази готуються зануритись у місці, де кілька днів тому потонув 9-річний хлопчик.

Ріст водолаза Іллі Бондара 1 м 88 см. Аби продемонструвати глибину річки, чоловік піднімає руки догори.

«Я стою на рівні буйка, бачите, мені по шию. Якщо я піду далі – там йде спуск у русло річки. А відповідно збільшується швидкість течії – збільшується глибина. Рівень буйка – це десь до 2 метрів, а туди далі йде вже глибина.»

За обстеженням річки з берега спостерігають відпочивальники.

Галина Раєвська: «Те, що відбувається за цей час – утопленики, це каже про те, що вони змінили все, знівечили берег. Тобто йде перепад мілкоти і глибини. І затягує у вир. Люди не розуміють як плавати, діти, жінки. Люди приходили з метою поплавати, розумієте. – Вам показати глибини? – Не треба мені показувати.»

Юрій Радін: «Пляж чудовий, мені дуже подобається. До речі, Україною я дуже багато подорожую і таких ніде не бачив. Постійно треба за дітьми, щоб вони були під увагою. Ну, і п’яні, будемо так казати. Приходять напідпитку, плавають.»

Ніна Сапега: «Думаю, що для пляжу річка не дуже годиться, тому що багато людей гине. Але вони гинуть всюди, тонуть. І сам берег, звичайно, так собі. Набережна – чудова, 12 балів, але берег, щоб зайти поплавати…»

Після обстеження дна  Десни на території пляжу водолаз робить висновок – в зоні купання небезпечних ям немає.

Ілля Бондар, водолаз рятувальної служби: «Тут таких ямок 4-5 метрів немає. Є невеликі ямки, але сама річка – тут не буде пологого дна. Ці всі перепади прибрати й зробити ідеально рівно – це треба регулювати повністю річку, залити дно все бетоном – тоді не буде ніяких ямок. В Десні є вири, але, моя думка, тут, в зоні пляжу, можливо якісь незначні злиття потоків і є, але конкретних вирів тут немає, які можуть затягувати людей. Річка сама по собі, по своїй фізіології – небезпечна, вона все життя була небезпечною. Весь час тут тонули люди. Для людини, яка вміє нормально плавати – тут безпечно. Для людини, яка погано плаває або не вміє плавати – тут не є безпечно. Це моя думка.»

Уникнути жертв на воді можна, каже Ілля Бондар. Для цього всі мають дотримуватись правил безпеки перебування на воді – діти, дорослі і літні люди.

«Мені, як водолазу, діставати тіла дітей з води – це дуже сумно й дуже неприємно. Я не хочу цього робити, тому прошу зробити висновки.»

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає