Четвер, 25 квітня 2024, 06:58
Повна версія сайту
;

У Чернігові на Валу розпочали розкопки: що вже встигли знайти

08:55 03.07.2019    Коментарі  
 

Пласку цеглину, яка імовірно є частиною невідомої монументальної споруди знайшли у Чернігові на Валу. Сьогодні там почали розкопки група студентів-археологів під керівництвом куратора Олени Черненко. Вона сказала UA: Чернігів: дослідження планові, продовжують копати біля ділянки, яку досліджували у 2017 році. Тоді знайшли артефакти давноруського часу. Також тривають археологічні роботи на нижній частині Валу, де саме триває реконструкція. Там дослідники заповідника «Чернігів стародавній» розкопали ділянку, де у 18 столітті був фортечний рів. Як проходять розкопки на Валу, бачила Діна Вонг. 

Ці студенти – першокурсники. І це їх перші розкопки. Розповідають про свої враження від практики.

Валентин Коваленко: «На теорії це все так весело, легко нгевимушено. А на практиці це трохи важче, руки втомлюються.»

Богдан Фещенко: «Тут стільки всього намішано. Тут залишки і давньоруського часу, і козацької доби і двадцятого століття. Тут що завгодно можна знайти.»

Інна Безгубченко: «Я хочу знайти якусь монументальну споруду 10-11 століття. Шукаємо, як то кажуть.»

Олена Черненко, кураторка археологічних досліджень: «Це територія колишнього Борисоглібського монастиря. На планах Чернігівської фортеці 18-19 століття тут була позначена забудова монастирська. Розкоп ми розбили якраз у межах монастирського подвір’я, де давній культурний шар не був ушкоджений будівлями ранньомодерної доби.»

Цю територію поблизу Чернігівського колегіуму почали досліджувати 7 років тому. Наразі продовжують наукову розвідку 2017 року. Тоді тут знайшли рештки прикрас, зброї, встановили, що тут у різні віки були і виробництва. Деякі знахідки дали зрозуміти, що мають відшукати науковці цього року.

«У 2017 році ми знайшли тут багато архітектурних решток древньоруського часу, які засвідчують існування десь неподалік монументальної архітектурної споруди, тому якщо буде вдача, то можливо ми знайдемо  її у цьому році, але це непередбачувано.»

Розкопки почали вранці, до обіду – перша знахідка. Ось ця цеглина, яка, за припущеннями Олени Черненко, і є частиною розшукуваної групою споруди.

«Ця цегла називається «плімфа». Це з грецького пласка. Вона більш тонка ніж та, що у період сучасний. Велика за площею, це її уламок. Тут ще є жолобок – це сліди, мітка, яку ставив майстер. Він проводив своєю долонею по ній, щоб помітити партію виробничу.»

Ці розкопки планові і триватимуть три тижні.

Тут відповідно до проекту реконструкції нижньої частини Валу має бути фонтан. Поки будівельники ще не розпочали роботи, науковці проводять тут археологічні дослідження.

Тетяна Новик, старша наукова співробітниця заповідника «Чернігів стародавній»: «Розкоп розташований на території колишнього оборонного рову Чернігівської фортеці. Тут у нас є цікаві моменти, ми тут простежили цікаві моменти, зокрема сам рів. Він, звісно, був засипаний ще у 18-19 столітті, але у 18 столітті тут була реконструкція фортеці і вона була повністю перебудована за європейськими зразками. І саме тут був побудований так званий редан. Тобто такий трикутний виступ з основної лінії валу для найкращого огляду території, яка знаходиться за межами фортеці.»

Ость так на місці розкопок працює співробітник заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Глухенький.

«Необхідно поступово заглиблюватися в землю, не порушуючи культурний шар, і ми це робимо відповідно до архітектурних методик, тобто заглиблюємося щораз на декілька сантиметрів.»

Кожний етап робіт археологи фотографують. У перспективі їх матеріали допоможуть зрозуміти, яким був цей рів.

«Поки що копаємо, дна ми не знайшли. Він може бути і до восьми метрів. ну в межах розкопу ми з’ясуємо. Завширшки він був 25 метрів не менше.»

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає