П'ятниця, 29 березня 2024, 08:42
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині пройшов фестиваль борщу

16:47 09.07.2019    Коментарі  
 

День села – це одне з найулюбленіших свят жителів невеликих сіл та містечок. В кожній місцині свої традиції, обряди та звичаї. В цей день віншують та відзначають земляків, найстарші родини, найпрацьовитіших односельців. Але що робити тим селам, де жителів стає все менше, грошей на подарунки не дуже багато, та і люди збираються у центрі все рідше?

У селі Городище на це запитання відповіли креативно! Організували три роки тому місцеве свято борщу «для своїх», яке за короткий строк перетворилося у гастрономічно-пісенний фестиваль «Варись, варись, борщику!».

Наталія Антоненко, староста Городищенського старостинського округу, розповідає: «У нас село малесеньке – трохи понад двісті жителів – і не дуже багате. Директорка будинку культури запропонувала провести свято борщу. Воно у нас було таке домашнє. Терасу будинку культури ми тоді прикрасили часничком, бурячком, морквинами, цибулею… Зібралося людей небагато, варився борщ, смажили млинці. Знаєте, добре «пішло» це свято під виступи місцевих колективів, з конкурсами на вправність між господинями: хто краще капусту шинкує, хто буряк-картоплю швидше почистить. І це свято було схоже на якесь дійство. Нібито і глядачів та артистів не було, а всі були залучені в процес. А потім на другий рік ми вже розширилися…».

У суботу, 6 липня у Городищі на фестиваль борщу зібралися місцеві мешканці та гості з Коропської громади та сусідніх міст і сіл. Гостинні господарі пригощали всіх місцевими стравами та варили величезний столітровий казан борщу – щоб на всіх вистачило, і пекли запашні пампушки.
На фестиваль зібралися команди куховарів, кожна з яких презентувала свій борщик. Члени журі оцінювали і презентацію, і саму страву. Перше місце за найкращий смак отримали господині з села Лукнове, друге місце з креативну презентацію та незвичайний купальський борщ – колектив «Яблунька» з Кролевця. Особливий приз журі отримав Володимир з села Оболоння.

«Цього року бачите у нас уже і виставка робіт, і підприємці зацікавилися, і дитячий майданчик сьогодні дітей радує. По суті свято стає відомим, більше учасників фестивалю. У нас село уже малесеньке, богом забуте, хочеться щоб воно жило. Бо село старішає. Ми таким чином вирішили про себе заявити: «Ми живі, і ми будемо боротися за своє майбутнє!» І ми хочемо щоб так і в усій Україні, кожен прагнув кращого. За кількістю людей, які завітали на свято, то бачимо, що наш фестиваль вже отримав розголосу. І хотілося б, щоб не тільки на свято у нас було так людно», - каже Наталія Антоненко.

Творчі ансамблі та народні колективи, місцеві мешканці та гості свята – всі в один голос кажуть, що фестиваль «Варись, варись, борщику!» вийшов на славу.

Людмила Демчук із Кролевця, розповідає, що творчий колектив «Берегиня» вперше у Городищі. Вони привезли на конкурс свій традиційний пісний борщ із сушеними сливами та грушами. «У нас пісний борщ. Зараз піст і тому, ми приготували і борщ пісний, і пампушки. Жодного сала. Ми дотримуємось таких традицій. Цей борщ дуже люблять рідні, тому що він холодний. Окрошку ми їмо. Наші борщ готують і ставлять його в льох. Картопля, буряк, квасоля», - каже жінка.

Інший творчий колектив співучих кухарів із Сумщини привіз на фестиваль сакральний купальський борщ. Його за словами Тетяни Сокур, художній керівник вокального колективу «Чудо-яблуня», готують з раками, кашею та галушками. «Вирішили приготувати купальський борщ, той який навчила бабуся. Він з раками. Бо як кажуть, щоб був гарний борщ у Петрів піст, треба впіймати рака за хвіст», - розповіла пані Тетяна.

Готувала свій борщ і Махпуба, азербайджанка, яка вже понад двадцять років живе у Городищі. Вона розповіла, що ця страва в неї з українських продуктів з азербайджанською душею. Каже, що особливий смак борщику надають спеції та духмяні трави.

Хлопці, Володимир та Богдан, готували борщ для тещі. Один казав, що гарний борщ виходить, якщо готувати з любов’ю, а другий – що якщо трохи бути злим. Але страва в них вийшла смачна і завоювала особливий приз журі.

Людмила Самойловська, начальник відділу культури Коропської селищної ради, сказала: «Фестиваль «Варись, варись, борщику» стає все більш популярним: минулого року було сім колективів, то цього року вже 12. Нам треба цей фестиваль робити регіональним, проводити рекламну кампанію, щоб всі могли планувати час, розуміти умови участі. Додати туристичну родзинку». Вона запевнила, що наступного року у Коропській громаді обов’язково проводитимуть фольклорно-гастрономічний фестиваль.

За її словами, такі фестивалі не просто об’єднують. Вони народжують в душах людей віру у майбутнє, привчають дітей до наших традицій. І вони переконують, що разом ми сила.

«Для кожної громади важливо знайти свою туристичну «родзинку». Віднайти ту унікальність, яка зробить територію популярною, відомою серед місцевих і гостей громади. Ярмарки, фестивалі – це яскраві події, які об’єднують громаду, створюють атмосферу свята і приносять економічні результати. Адже гості свята завжди хочуть скуштувати «місцеву страву», побачити «місцеві атракції», придбати «місцеву продукцію». І все це створює додаткову вартість та робочі місця у громаді», - підкреслила Оксана Стельмах, радниця з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».


Автор: Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування
Коментарів ще немає