П'ятниця, 19 квітня 2024, 14:13
Повна версія сайту
;

"Укрпошта" з наступного року не буде доставляти пенсії, якщо уряд не виділить на це більше грошей

15:32 12.07.2019    Коментарі  
 

"Укрпошта" з наступного року не буде доставляти пенсії, якщо Кабінет Міністрів не виділить на це більше грошей. Тариф не змінювався останні 15 років. Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський каже, щоб владнати це питання, є час до вересня. Що на це відповіли в уряді?

Листоноша Надія Приходько - розносить пенсії у селі Смяч. Це північ Чернігівщини. 50 кілометрів автівкою - і Білорусь. Жінка розказує: раніше працювала в 1-му селі. А після того, як «Укрпошту» стали реформувати, за нею закріпили 5. І тепер за день обходить півтори-дві сотні дворів. Приносить гроші, газети і різний крам. 

Платять Надії Приходько - 3200. Які зараз тарифи на доставку пенсій - жінка не знає. Каже: якщо наступного року пенсій не носитиме, люди - ображатимуться.

Надія Приходько, листоноша: «Якщо на карточку, то це ж треба ставити чи банкомат, чи просити когось, аби хтось їхав та знімав гроші. А так ми їм приносимо, у них гроші на руках, вони куди їм треба, туди й витрачають.»

Надія заходить у хату Лідії Ворушило. Жінка саме білить піч. Говорить: на одне око не бачить, а місяць тому на другому виявили катаракту. Із хати ходить - хіба в сусідню крамницю. А з села, каже, не виїжджала років 10. До траси, якою ходить автобус, півтора кілометра.

«Скоро вже до крамниці не дійду. Мені ж вона додому принесе. Скаже: будь-ласка, беріть гроші. А куди ж я піду? Вона ж мене не надурить - як інші. Ні, нехай вона носить мені пенсію, бо я сліпа. Я нікуди не поїду, я нікуди не піду.Мені карточка не потрібна.»

Це - генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману він написав відкритого листа. Каже: тарифи на доставку пенсій не мінялися з 2004-го. Нові - 2 міністерства, інфраструктури та економічного розвитку, - затвердили в листопаді 2017-го. А міністерство соціальної політики - не підписало.

Виходів із ситуації - говорить - 2. Перший: Міністерство соціальної політики підпише тарифи 17-го року. Другий такий:

«Давайте просто винесемо це на відкритий тендер. І нехай ринок скаже, скільки ця послуга коштує. Ми готові прийняти участь у прозорих чесних тендерах на доставку пенсій.  // Попереднього року "Укрпошта" зазнала збитків на 535 мільйонів гривень. // Збитки за доставку пенсій - мільярд. Тобто ми взяли  400 мільйонів прибутку, зазнали мільярд збитку й отримали 535 мільйонів збитку в компанії.»

Віце-прем’єр Павло Розенко каже: час вирішити проблему ще є - шляхом перемов. За доставку пенсій сплачують 2,5 мільярди. І збільшення суми - говорить віце-прем’єр - ставить під питання підвищення пенсій. Бо на доставку та самі виплати - фонд має ті самі кошти.

«Ми не можемо сказати чітко, наскільки він є об’єктивним, - завищеним, заниженим, - і що «Укрпошта» вкладає в той тариф. Думаю, що жоден уряд (який би він не був) не допустить, щоб пенсії українським пенсіонерам затримувалися.»

Торік, у схожій ситуації, «Укрпошта» і Пенсійний фонд - дійшли згоди. Компанії компенсували 500 мільйонів на покриття збитку. За словами директора, суми вистачило - на півроку.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає