Субота, 20 квітня 2024, 01:48
Повна версія сайту
;

Справи по «Ліках України» — у судах і в СБУ

13:21 15.07.2019    Коментарі  
 

Під шумок президентських та парламентських виборів забулася резонансна історія про приховану приватизацію потужного комунального підприємства «Ліки України» Чернігівської обласної ради.

Прибуткове підприємство стало комунальним 20 років тому. Балансова вартість — понад 147 мільйонів гривень. Передали в оренду створеній під цю оборудку приватній фірмі ТОВ «Ліки України».


КП «Ліки України» 

Це 52 аптеки, з них 14 у сільській місцевості, 61 аптечний пункт по всій області, величезний аптечний склад у Чернігові, 88 об’єктів нерухомості, загальна площа яких близько 25 тисяч квадратних метрів. Воно ніколи не було збитковим. Приносило мільйонні прибутки обласній раді. Тільки за минулий рік 4 мільйони 424 тисячі гривень. Товарообіг — 518 мільйонів 922 тисячі гривень. За останні два роки кількість працівників збільшилась на 86 (майже сотня нових робочих місць). На перше січня на ньому працювало 548 людей.

За гроші, зароблені КП «Ліки України», було зроблено багато чого для жителів Чернігівщини.

Тобто підприємство — ласий шматок, і в приватних руках могло б заробляти у рази більше. То в чому ж проблема? Адже і передано його приватникам.

Бо замість того, аби продати підприємство (або права оренди на нього) з аукціону і поповнити обласний бюджет на мільйони гривень, його без відома депутатів, представників громади (комунальне, значить, належить усім жителям громади. — Авт.) тихцем віддали в оренду фактично безкоштовно.

Приватні руки — ТОВ «Ліки України»

Фірма з такою ж самою назвою, як і комунальне підприємство. 21 відсоток товариства має ТОВ «СКАЙ-Лаб» — власник чернігівець Валерій Забіяка. 10,5 відсотка — приватне підприємство «ОССО», власниця компанії Ганна Романенко з Дніпра. 10,5 відсотка — офшорна компанія «Фрілайн Інвестмекнт ЛТД», місто Беліз, пан Мавроуніотіс Ніколас. 13,2 відсотка у Ігоря Назаренка, того самого, що три останні роки очолював комунальне підприємство «Ліки України», а тепер керівник приватних «ліків». Його заступниця Лариса Мартиненко має 5 відсотків, бухгалтер Людмила Осипенко — 2 відсотки. Ще 28 осіб — по одному відсотку, і 70 — по 0,14 відсотка.

Управління комунального майна облради в жовтні 2018 року видало наказ про передачу в оренду цілісного майнового комплексу «Ліки України». 11 лютого цього року з’явився ще один наказ про реорганізацію комунального підприємства «Ліки України» шляхом приєднання до ТОВ «Ліки України». Реорганізація — фактична ліквідація.

Збунтувалися депутати 

Усе пройшло б тишком-нишком. Та дізналися депутати облради. Ольга Чередник (фракція «Наш край»), Сергій Гайдай («Аграрна партія»), Микола Дейкун («Блок Петра Порошенка»), Сергій Журман («УКРОП») та Микола Мисник («Батьківщина») подали позов до Окружного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення обласної ради, яким вносилися зміни до положень про передачу комунального майна та повноважень управління комунального майна.

Втрутилася облпрокуратура

Вона вважає, що укладення правочинів здійснено усупереч вимогам законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна», що створило загрозу припинення діяльності найприбутковішого комунального підприємства. До Чернігівського окружного адміністративного суду подано заяву щодо вступу у справу за позовом групи депутатів облради.

Також прокурором подано позов до Господарського суду області «Про визнання наказів управління комунального майна Чернігівської обласної ради та укладених на їх підставі договорів оренди та купівлі-продажу оборотних матеріальних засобів недійсними.

Оцінку діям службових осіб, причетних до видачі наказів та підписання угод, буде надано під час розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Слідство проводить управління СБУ області, повідомила прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Чим усе скінчиться? 


Як доводить життя, приватний власник ефективніший від комунального. Проте коли відбуваються такі речі з комунальним майном, громада має залишитися у виграші. А не так, як сталося. Важко прогнозувати, чим усе скінчиться, адже бабло і зло перемагають майже завжди.

Ігор Назаренко, директор ТОВ, уже зараз говорить, що будуть оскаржувати рішення судів, прийняті не на їх користь. А доки суд та справа, у розумних приватників безліч способів заплутати оце все у зовсім не розплутуване...


Автор: Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №28 (1730), 11 липня 2019 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає