Четвер, 25 квітня 2024, 02:57
Повна версія сайту
;

Постанову про дострокове припинення повноважень голови 207 ОВК Ганни Преснякової прийняли вночі

15:31 24.07.2019    Коментарі  
 

Постанову про дострокове припинення повноважень голови  207 окружної комісії Ганни Преснякової прийняли сьогодні вночі члени комісії. Її направили до Центральної виборчої комісії.  Про це сказала член 207 ОВК Наталія Вечерська.  Окружна комісія в Корюківці не працює від учора з 10-ї вечора, хоча її засідання не закрите. Робота зупинилась на обробці останнього протоколу – системний адміністратор не вносить його до електронної системи. Голова комісії Ганна Преснякова відмовляється працювати, як пояснила, через втому. Каже, поліція тримала її в заручниках. З Корюківки Ольга Конопацька-Плєхова.

207 окружна виборча комісія в Корюківці сьогодні опівночі. Будівля в очепленні поліцейських, спецпризначенців та нацгвардійців. Всередину нашу знімальну групу одразу не пускають – біля дверей, крім поліцейських, люди в цивільному.

В коридорі – кандидат від округу, самовисуванець Андрій Жадченко.

«При закінченні підрахунку була заблокована робота комісії. Члени ОВК в невідомому напрямку щезли. Намагалась покинути голова комісії разом з печаткою і системний адміністратор, який вносить дані на сайт ЦВК, відмовився вносити.»

Біля ОВК стоїть ще один кандидат – Максим Зуєв від партії «Слуга народу». Він – головний конкурент іншого кандидата від округу, самовисуванця Ігоря Рибакова. Різниця в голосах між ними – пів відсотка, 347 голосів на користь Зуєва.

«Просто наш опонент не хоче визнавати свою поразку. – Кого Ви маєте на увазі? – Ігоря Рибакова На даний момент всередині будівлі окружної комісії знаходиться двоє людей з невідомими повноваженнями, навколо яких стоїть поліція. І ці люди фактично блокують роботу ОВК. У них є якісь «корочки» – вони чи журналісти, чи спостерігачі. Частина комісії покинула будівлю, і там залишилось 10 людей, включаючи голову комісії. Кворум фактично є. Вони нічого не роблять.»

З третьої спроби поліція пропускає нашу знімальну групу в кімнату до комісії. Тут 9 її членів та голова. Ще 8, каже член комісії Наталія Вечерська, пішли з засідання

«Кого хочеш було тут. Дуже багато. І чоловіків отаких. ОВК з самого початку складається з більшої частини приїжджих. Вони приїхали збитою командою з Черкас, голова – з Чернівців.»

Голова комісії Ганна Преснякова каже, близько 5 років працювала із кандидатом від округу Ігорем Рибаковим.

«Запитайте, хто був роботодавцем цієї пані? – Да, я працювала колись у Рибакова, але останнім часом я не працювала з ним.  Помічником-консультантом працювала.»

В кімнаті також знаходиться чоловік, який учора під час зйомок представився нам спостерігачем від Ігоря Рибакова. Сьогодні представляється спостерігачем від іншого кандидата – Олександра Бондаря.

Іван Красников, спостерігач від кандидата в народні депутати у 207 окрузі Олександра Бондаря: «В членах комісії присутні представники Максима Зуєва, і діють виключно в його інтересах, блокують роботу комісії.»

Голова комісії Ганна Преснякова каже – її в приміщенні ОВК тримають в заручниках.

«Я заявляю – мене взяли в заручники. Поліція. Мене не випускає звідси.»

Пояснює – не продовжує роботу через втому.

«Останній протокол ми взяли, останній. У мене з серцем проблеми. Подивіться на мої ноги -  я 3 дні не сплю. Протоколи всі прийняли, але проголосували за те, щоб зробити перерахунок. Отут є така документація, що вона просто скидана навалом. Тут треба робити перерахунок голосів. Вони не дуже хочуть робити це.»

Олексій Кінебас, довірена особа кандидата в народні депутати у 207 окрузі Ігоря Рибакова: «Було рішення про перерахунок голосів певним дільницям, тому що було порушено порядок транспортування виборчих бюлетенів. Виборча комісія приймала рішення повільно. Були постійні конфлікти між різними сторонами виборчого процесу. Я вважаю, треба перераховувати.»

Наталія Вечерська, член 207 ОВК: «Від жодного з кандидатів чи довіреної особи не поступило скарги, що були фальсифікації чи порушення.»

Тамара Запуговиченко, член 207 ОВК: «Є такі рішення, але вони незаконні, бо в комісії було 12 членів, які однією групою працювали, і ми не могли прийняти рішення, що ці перерахунки є незаконними і непотрібними. Але ми погодилися – ці перерахунки робляться після того, як приймуться всі протоколи, і ми повинні запросити ці комісії.»

З 10-ї вечора до 5-ї ранку члени комісії просять системного адміністратора внести дані останнього протоколу до електронної системи «Вибори».

Денис Циркун, системний адміністратор 207 ОВК: «Згідно постанови ЦВК, протокол повинна передавати голова особисто в руки. Мені не було передано особисто в руки.»

Він щоразу відмовляється і декілька разів намагається вийти.

О 4-й ранку із серверної чутно стук.

Виходить Ганна Преснякова: «Голова ОВК в двері стукає. Закрили мене тут. І змушують – на протоколі не було екземпляр 1 і екземпляр 2 написано. І змушують нас під силою вводити протокол.»

О 5-й ранку члени комісії телефонують до ЦВК – вимагають, аби вона вплинула на системного адміністратора ОВК. Також до Центрвиборчкому відправляють постанову ОВК про дострокове припинення повноважень голови комісії Ганни Преснякової.

Відео UA: Чернігів



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає