Четвер, 25 квітня 2024, 19:02
Повна версія сайту
;

Чому у Чернігові затягується будівництво сміттєпереробного заводу?

13:35 13.08.2019    Коментарі  
 

Чому в Чернігові поки що не будують сміттєпереробний завод – Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко публічно пояснив сьогодні на розширеній нараді в мерії, яка традиційно проходить з онлайн-трансляцією та в присутності журналістів. Міський голова зауважив, що спеціально інформує про це громаду публічно, щоби зменшити кількість чуток і перекручень.

Питання будівництва сміттєпереробного заводу вже кілька років поспіль дуже серйозно вивчається і прораховується як їм самим, так і профільними фахівцями. Очевидно, що такий завод Чернігову вже потрібен.

Разом з тим, очікується, що в найближчому майбутньому у цій сфері з’явиться нове законодавство, яке передбачатиме фінансову державну підтримку для тих міст, які здійснюють сміттєпереробку. Це може бути як підтримка в напрямку «зеленого тарифу», коли держава за високими цінами закуповує електроенергію, яка виробляється при спаленні сміття. Тоді треба будувати сміттєпереробний завод саме такого типу. І також це може бути, наприклад, передбачене законом формування спецфонду із внесків виробників усіх упаковок, з подальшим розподілом коштів по муніципалітетах у залежності від обсягу переробки сміття за рік. Тоді місто може йти по шляху так званої «глибокої переробки» сміття, яка є більш прогресивною ніж спалення. І, приміром, екологи всього світу виступають саме за глибоку переробку.

Якщо ж місто почне будувати завод за кошти міського бюджету зараз, а в цей час з’явиться закон, який дає преференції іншим типам сміттєпереробних заводів – місто опиниться у вкрай невигідному становищі. Тоді Чернігову доведеться самотужки, тільки за кошти громади, добудовувати і утримувати те, на що до інших прийдуть державні кошти.

Я хочу щоб чернігівці розуміли, що затримка не через те що я нібито не хочу будувати завод. Я прекрасно розумію наскільки це важливе питання. Але якщо вибирати технологію не маючи відповідного закону – то ми можемо обрати хибний напрямок сміттєпереробки. Тоді в нас не буде економіки, - наголосив Владислав Атрошенко.

А витрати на будівництво будь-якого сміттєпереробного заводу дуже значні. За словами міського голови, це 30-35 мільйонів євро, плюс відсотки за кредитом, тому що таку суму місту доведеться позичати в фінансових установах. Запозичень дешевше за 6% річних українським містам навіть зарубіжні кредитори сьогодні не дають. Тобто 2 мільйони євро, це 60 мільйонів гривень, потрібно щороку тільки на відсотки.

Погашення такого кредиту, в оптимістичному варіанті – за 10 років, вимагатиме ще по 3-3,5 мільйони євро щорічно, тобто 100 мільйонів гривень. Тобто сумарно 160 мільйонів гривень на рік потрібно буде платити з бюджету протягом 10 років.

На сьогодні той тариф який є і при тому відсотку реальної сплати який є і близько не покриває таких витрат.  Він передбачає тільки виконання тих робіт, які здійснюються зараз.

Багатьом вже сьогодні здається, що за вивіз сміття вони платять багато. Але ви врахуйте, що це треба вивозити за 18 кілометрів, що треба придбати і утримувати спеціальні машини і працівників на них, утримувати сміттєзвалище, сплачувати за нього ще й 6,5 мільйонів екологічного податку на рік і нести ще багато інших витрат, - зауважив міський голова.  

Як відомо, у тих країнах, де здійснюється цивілізована сміттєпереробка, плата громадян за вивіз і утилізацію сміття набагато більша ніж зараз в Україні. Разом з тим, Україна не може і далі просто складати сміття, не переробляючи його, бо потужності сміттєвих полігонів у містах практично скрізь вичерпані або на грані цього.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає