Четвер, 28 березня 2024, 11:32
Повна версія сайту
;

У Чернігові школу № 23 та дитячий садок № 5 планують перебудовувати

16:35 13.08.2019    Коментарі  
 

У Чернігові готуються повністю перебудувати школу № 23 та дитячий садок № 5. Вони знаходяться в дуже старих і зношених одноповерхових будівлях, які вже навіть важко сприймаються як дитячі заклади.   За висновками експертної організації, яка досліджує стан будівель і можливість їхньої експлуатації за призначенням, будівлі цих закладів освіти є непридатними для експлуатації з освітньою метою. Про це говорили сьогодні, 13 серпня, на розширеній нараді у Чернігівській міській раді.

Фахівці одностайні в тому, що, враховуючи всі сучасні вимоги до будівель шкіл і дитсадків, ці приміщення раціональніше і дешевше збудувати з нуля ніж реконструювати. Тому прийняте рішення будівлі цих школи і дитсадка повністю знести і на їх місці будувати нові та сучасні.

Загалом у Чернігові 96 закладів освіти та 2 спеціальних заклади. Більшість приміщень - зношені, тому нам необхідно хоча би по два заклади на рік вводити в експлуатацію. Стан цих приміщень непридатний для експлуатації ні по пожежній безпеці, ні по будь-яких нормах санстанції. Отже, нам потрібно починати свідомо потрошку щось будувати, - зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. 

Питання щодо перебудови школи № 23 обговорювалося вже давно. Наразі проект нової школи знаходиться на стадії розробки.

Це речі, які ми довго не хотіли робити, але все ж таки починати треба. Будівництво освітнього закладу на Бобровиці - це, можливо, і не на 100% ідеальний напрямок витрачання коштів, але таке рішення в нас прийняте, - сказав міський голова, пояснивши, що загалом раціональніше вкладати кошти міського бюджету в розвиток більш великих шкіл, які можуть забезпечити в т. ч. і кращу якість освіти. Але врешті-решт, враховуючи те, що ця школа єдина у великому житловому мікрорайоні приватного сектору,  було вирішено її таки будувати.

На думку міського голови, орієнтовний термін будівництва нової школи, враховуючи бюджет поточного року і часті зміни нормативів і законодавства – це 4 роки.

Будемо намагатися швидше. Можливо, вдасться за три чи два роки, але враховуючи якість проектів, відсутність типових проектів сучасних шкіл та дитячих садочків і те, що це будуватиметься за бюджетні кошти, реальнішим є довший варіант, - зазначив Владислав Атрошенко. Як приклад він навів те, що зміни до проекту будівництва дитсадка на Масанах довелося вносити 10 разів, і кожного разу – з відповідними процедурами: експертиз, виділення коштів тощо.

Наразі також вирішується питання, куди будуть на час будівництва переводитися діти, які відвідують ці заклади освіти. Це питання обов’язково буде обговорюватися з батьками дітей на загальних зборах.

До прикладу, батькам вихованців дитячого садка №5 пропонуватимуться два більш нових заклади, куди можна буде перевести дітей. Це дитячі садки №2 (вул.Ціолковського,8) та №10 (Самоквасова,14). Вони знаходяться поруч і на той час, поки буде відбудовуватися садочок №5, можуть безболісно забрати дітей. Якщо провести перерозподіл, то дитсадок № 2 буде відвідувати 263 дітей, а 10-й – 293 вихованця. Проектна потужність цих закладів – 320 дітей.

Разом з тим, міський голова просить від журналістів адекватної медійної подачі цієї проблематики. «Знов таки: якщо мені як міському голові потрібно буде воювати або з батьками, або з викладачами», – зауважив він.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає